‘Putin-Erdoğan görüşmesinin yeri ve tarihi diplomatik kanallar üzerinden kararlaştırılacak’
Türkiye'deki Bizans çalışmaları özel bir sergiyle, meraklılarının ilgisine sunuluyor. Doç. Dr. Koray Durak küratörlüğünde ve GABAM Projeler Koordinatörü Merve Özkılıç editörlüğünde gerçekleştirilen bu özel sergi, 31 Mart 2024 tarihine kadar ANAMED ziyaret edilebilecek.
Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Merkezi tarafından (GABAM), 6. Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu kapsamında özel bir sergi açıldı. Bu kapsamda İstiklal Caddesi’ndeki Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) ‘Türkiye’de Bizans Çalışmalarının Serüveni’ başlıklı sergi ziyaret edilebilecek.
GABAM’dan konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Cumhuriyet’in kuruluşunun yüzüncü yıl dönümünde Türkiye’de Bizans çalışmalarının çok kültürlü doğasını ve kurumsallaşma hikayesini inceleyen sergi, arşiv belgelerinden videolara birçok farklı malzemeyi ilk kez izleyiciyle buluşturuyor. Doç. Dr. Koray Durak küratörlüğünde ve GABAM Projeler Koordinatörü Merve Özkılıç editörlüğünde gerçekleştirilen bu özel sergi, 31 Mart 2024 tarihine kadar ANAMED ziyaret edilebilecek.
Kronolojik biçimde ele aldığı farklı temalar üzerinden ilerleyen sergide izleyiciler, Türkiye Cumhuriyeti anlatısında Bizans çalışmalarının kurumsallaşma hikayesini inceleyebiliyor. Kurumsallaşma süreci, öncelikle 1923’ten başlayarak 1990’lara dek üniversitelerde tarih ve sanat tarihi bölümlerinin kurulması üzerinden açıklanıyor. Alan çalışmalarını da içeren bu anlatıya paralel olarak ilerleyen ve mekanı ikiye bölen ayrı bir bölümde ise Rum cemaatinin katkıları ve yabancı kurumlarla yapılan işbirlikleri yer alıyor.
Serginin ikinci yarısı ise 1990’lardan bugüne bilimsel toplantılar, geçmiş sergiler, mimari araştırmalar ve müze çalışmalarına odaklanıyor. Ziyaretçiler bu bölümde paleografi, epigrafi, sicilografi ve sualtı arkeolojisi çalışmaları ile mimari restorasyonları da görme imkanı buluyor. Serginin son bölümü hem eğitim alanına ilgi duyanlara hem de kitap meraklılarına yeni bir bakış açısı sunuyor. Bu bölümde ortaöğretimde Bizans’a ilişkin müfredat değerlendirilirken konuya ışık tutacak çocuk kitapları da sergileniyor.