Blade Runner 2049’un yapımcısı, Elon Musk’a ‘robotaksi’ davası açtı

Denis Villeneuve'ün yönettiği 2017 yapımı "Blade Runner 2049" filminin yapımcısı, Tesla'ya, Elon Musk'a ve Warner Bros Discovery'ye dava açtı. Sebep mi? Filmdeki görüntülerin izinsiz kullanılması.

Bilim Teknoloji 23 Ekim 2024
Tesla'nın YouTube kanalında paylaşıla robotaksi videosundan.

Blade Runner 2049 filminin yapımcı şirketi Alcon Entertainment; Elon Musk, Tesla ve Warner Bros’u telif haklarını ihlal etmekle suçlayarak dava etti. Buna göre Alcon, Warner Bros’un Tesla’nın uzun zamandır beklenen robotaksisinin lansmanında filmden görüntüleri kullanma talebini özellikle reddettiğini iddia ediyor. Ancak Alcon’a göre tüm itirazlara rağmen Tesla ve lansmanın diğer organizatörleri, tanıtım afişlerini yapmak için yapay zekayı kullanırken filmdeki görüntülerden faydalandı.

Dava dilekçesinde “Buradaki suiistimalin mali boyutu çok büyük. Tesla’yla ortaklık kurmayı düşünen herhangi bir marka, Musk’ın son derece politik, kaprisli ve keyfi, bazen de nefret söylemine dönüşen davranışlarını dikkate almak zorunda” dendi.

Trump’ın kampanyasına milyonlarca dolar akıtan Musk, Pensilvanya’da Cumhuriyetçi adayla bir kere sahneye çıktı ve salıncak eyaletlerdeki seçmenlerden her gün birine bir milyon dolar hediye etme sözü verdi.

Alcon ayrıca etkinliği düzenleyenlerin yapım şirketi ile Tesla arasında bir bağlantı olduğunu iddia ederek sanki şirket Musk’ı onaylıyormuş gibi bir tavır içine girdiğini de söyledi. Robotaksi lansmanının düzenlendiği film stüdyosuna ev sahipliği yapan Warnes Bros, 2017’de gösterime giren Blade Runner 2049’un da dağıtımcısıydı.

Bu arada davada Warner Bros’un filmin yerel dağıtımcılığını üstlendiğini ve bu durumun sürdüğünü not düşmekle birlikte, Warner Bros’a verilen yetkilerin ve sınırı olduğu da vurgulandı.

Blade Runner 2049’dan bir kesit.

Başrollerini Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas ve Jared Leto’nun paylaştığı, 1982 yapımı siberpunk klasiği Blade Runner’ın merakla beklenen devam filmi olan Blade Runner 2049 aynı zamanda Oscar ödüllü bir film. Musk daha önce birkaç kez orijinal filme değinerek Tesla’nın Cybertruck’ına ilham olduğunu ima etmişti. Alcon şu anda Blade Runner 2099 adlı bir televizyon dizisi için kolları sıvamış durumda.

Bu arada 2004 yapımı bilimkurgu filmi I, Robot’un yönetmeni Alex Proyas da Musk’ı icatlarında kendi tasarımlarını kopyalamakla suçluyor. Tesla’nın robotaksi etkinliğinde Isaac Asimov’un kısa öykü derlemesinin başlığından esinlenen We, Robot adı, Alex Proyas’ın da dikkatini çekmiş olacak ki kendi sosyal medya hesabından “Hey Elon, tasarımlarını iade edebilir misin lütfen” dedi.

Ama bu son iddia internette şüpheyle karşılandı. Hatta bazıları, Proyas’ın filmlerinin de zaten orijinal olmadığını savundu.

Tesla nihayet kendi sürücüsüz 'robotaksi'sini herkese gösterdiTesla nihayet kendi sürücüsüz ‘robotaksi’sini herkese gösterdi

Ridley Scott pişman: 'Blade Runner 2'ı yönetmeliydimRidley Scott pişman: ‘Blade Runner 2’ı yönetmeliydim

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.