British Museum’dan Yunanistan’a teselli: Su testisini ödünç verdiler
British Museum yine gündemde. Sergilenen çalıntı eserler, müzeden çalınan eserler derken yine bir iade talebiyle gündemde. Yunanistan ve Türkiye'nin iade taleplerinin bir benzeri bu kez binlerce kilometre uzaklıktaki Paskalya Adası için yapıldı.
British Museum aylardır koleksiyonundan çalınan eserlerle konuşuluyor. Ancak müzenin gündemdeki tek konu bu değil. Aralarında Türkiye, Yunanistan ve Mısır’ın yer aldığı pek çok ülke kendilerine ait tarihi eserlerin iadesi için müzeye sürekli çağrı yapıyor. Bu çağrılara Latin Amerika’dan gelen bir çağrı eklendi. Şili’ye bağlı Paskalya adasına ait moai heykeli uzun yıllar Londra’daki müzede sergileniyor. Paskalya adasındaki yerinden sökülüp Londra’ya getirilen heykelin Pasifik Okyanusu’ndaki Paskalya adasına iadesi için kampanya düzenleniyor.
1868 yılında Paskalya adasından izinsizce sökülüp götürülen sekiz metre yüksekliğindeki bazalt heykel için Şili hükümeti kadar sivil toplum kuruluşları da ayakta. Kraliçe Victoria tarafından 19. yüzyıl sonlarında British Museum’a hediye edilen heykel 4.6 ton ağırlığında. TikTok’ta 7.5 milyon takipçisi bulunan Mike Milfort yüzlerce yıllık eserin ait olduğu topraklara iade edilmesi gerektiğini savunarak Şili’nin taleplerine destek verdi. Özellikle İngiltere’de gençler arasında büyük etkisi olan Milfort’un çağrısından sonra pek çok sosyal medya kullanıcısı sesini yükselterek iade talebini yineledi.
Kampanyaya dönüşen çağrılara Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boric katıldığı bir radyo yayınında teşekkürlerini iletti. British Museum yetkilileri kurumun sosyal medya hesaplarına yapılan çağrıların bazılarını saldırgan içerikli oldğu gerekçesiyle sildi. Müze yetkilileri farklı görüş ve eleştirilere açık olduklarını fakat yapılan kimi yorumların hakaret içerdiği gerekçesiyle silindiğini söyledi. 2018 yılından bu yana devam eden iade talepleri konusunda ise susmayı sürdürüyorlar.