British Museum’daki hırsızlık skandalından sergi çıktı

British Museum geçen yılki hırsızlık krizini yönetme konusunda kararlı. Müze yakın zamanda kurtarılan çalıntı mücevherleri Rediscovering Gems/Mücevherleri Yeniden Keşfetmek' başlıklı bir sergiyle halka sunuyor.

Kültür Sanat 5 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
British Museum, geçen yılki hırsızlık krizinden sonra yakın zamanda kurtarılan çalıntı mücevherleri sergileyecek.

Krizler itinayla fırsata çevrilir. British Museum tarafından!

British Museum İngiltere’nin, üstelik sadece o ülkenin değil dünyanın en prestijli kurumlarından. Ancak geçen seneden beri beri hırsızlık soruşturmalarıyla gündemden düşmüyor. Hırsızlık skandalının ardından yapılan incelemede 1500’den fazla objenin hâlâ kayıp olduğu tespit edildi. Müze mütevelli heyetinin kabul ettiği rapora göre çalınan iki bin eserden sadece 351’i müzeye dönmüş. Müze koleksiyonundaki yaklaşık 351 eser kayıp, 140’ı ise zarar görmüş.

Müze şimdi geri dönen bu eserlerin bir kısmının yer aldığı ‘Rediscovering Gems/Mücevherleri Yeniden Keşfetmek’ başlıklı sergiye ev sahipliği yapacak. Çalınan eserlerin çoğu hâlâ kayıp olsa da müze geri dönen eserlerin beklenenden çok daha yoğun ilgi gördüğünü söylüyor.

Çalınan eserler öncelikle antik Akdeniz dünyasından gelen klasik taşlar ve altın takılardan oluşuyor. Sergi bu mücevherlerin antik dünyadan bugüne gelen gizemine odaklanacak. Eşyalar o döneme ait geleneksel bir mücevher dolabında sunulacak. Ekranda büyüteç, döküm izlenimleri ve çizimler gibi koleksiyonerlerin ilgisini çekebilecek araçlar da yer alacak.

15 Şubat’ta kapılarını açacak sergi 2 Haziran’a kadar devam edecek. British Museum başkanı George Osborne serginin önemini “Çalınan ve kurtarılan mücevherleri gizlemek yerine dünyaya göstereceğimize söz verdik. Bu sergi kendi hikâyemize sahip çıkmamız sırasında yaşanan kültür değişiminin bir başka örneği” sözleriyle anlattı.

Müze bünyesindeki özel bir ekip eksik eşyaları kurtarmak için Metropolitan Polis Teşkilatı ve mücevher, koleksiyon tarihi ve sanat hırsızlığı konusunda uzman uluslararası bir grupla çalışmaya devam ediyor. Müze tüm koleksiyonun belgelerini ve dijitalleştirilmesini tamamlamak için beş yıllık bir projeye başladı. Hırsızlık olayının ortaya çıkması üzerine 2016 yılından bu yana görevde olan müze müdürü Hartwig Fischer istifa etmişti.

British Museum Gana'ya ait eserleri 150 yıl sonra geri gönderiyorBritish Museum Gana’ya ait eserleri 150 yıl sonra geri gönderiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.