Bursalı çift 18 yıllık koleksiyonlarıyla Oyuncak Müzesi kurdu

Derya ve Yiğit Kiretmitçi çifti, 18 yıl önce oluşturmaya başladıkları ve dört binden fazla oyuncaktan oluşan koleksiyonlarını, kurdukları Bursa Oyuncak Müzesi'nde sergiliyor.

Kültür Sanat 20 Eylül 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Yazılımcı Derya ve Yiğit Kiremitçi çifti, 2005 yılından bu yana topladıkları dört binden fazla oyuncaktan oluşan koleksiyonlarını, kurdukları Bursa Oyuncak Müzesi içinde sergilemeye başladı. Üniversite yıllarında tanışan ve sonrasında da evlenen çift, gençlik yıllarından bu yana oyuncak koleksiyonlarını büyütmeye devam ediyor.

Oyuncak Müzesi 19. yüzyıla uzanıyor

Yazılımcılığın yanı sıra Yiğit Kiremitçi’nin başlarda hobi olarak başladığı koleksiyonerlik, Derya Kiremitçi’nin de dahil olmasıyla büyük bir koleksiyona doğru adım adım ilerledi. Çift, bu koleksiyonla bir Oyuncak Müzesi kurdu. Müzede, bebekler, uzay oyuncakları, teneke ve şişme plastik oyuncaklar, 1800’lerin sonlarından 1990’lı yıllara uzanan dönemde yapılan yaklaşık 130 yıllık ahşap bebek evleri, 1970 ve 1980’lerin nostaljik bakkal ve nostaljik sınıfı ile her yaş grubunda ilgi uyandırabilecek özel bir koleksiyon sergileniyor.

Oyuncak Müzesi’nda 19.yüzyıldan kalma oyuncaklar da var.

Oyuncak Müzesi, Bursa’da bulunan üç katlı binada ziyaretçilerini ağırlıyor. Üç katlı olarak tasarlanan müzenin girişinde, dünyanın farklı yerlerinden ve Türkiye’nin bilinen markalarından oluşan tarihi oyuncakların olduğu salon bulunuyor. Sanatın, kültürle harmanlandığı müzenin ikinci katında; uzay odası, bebek odası ve yerli oyuncaklardan oluşan koleksiyon yer alıyor.

Koleksiyoner ve Bursa Oyuncak Müzesi kurucusu Yiğit Kiremitçi, yaptığı açıklamada, 1980’li yıllarda çocukluk yaşadığını ve o yıllarda pul, para ve otobüs bileti biriktirmeye başladığını dile getirdi. Koleksiyon oluşturmayı o dönemde yetişen çocukların hemen hemen hepsinin sevdiğini belirten Kiremitçi, “İş hayatına girince belki de o günleri özlediğimizden bu sefer de o günkü oyuncaklarımı toplamaya başladım. Bu şekilde böyle büyük bir koleksiyon ortaya çıktı.” dedi.

Kültür müjdesi budur: Gordion UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeKültür müjdesi budur: Gordion UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.