Büyük Ramses’in heykeli bulundu

Eski Mısır'ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık'ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak tarihe geçen II. Ramses'in büyük bir heykelinin üst kısmı ortaya çıktı. Heykelin 1930'larda bulunan bir parçanın eksik kısmı olduğu sanılıyor.

Kültür Sanat 25 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Arkeologlar, Mısır'ın Minya Valiliği'ndeki kazılar sırasında II. Ramses'in büyük bir statüsünün üst kısmını ortaya çıkardı.

Tarihte Büyük Ramses olarak bilinen II. Ramses Mısır’ın Yeni Krallık döneminde 19. Hanedanlığın üçüncü firavunu olarak hüküm sürdü. Eski Mısır’ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık’ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak tarihe geçen II. Ramses tüm Mısır krallarından daha çok anıt inşa ettirmiş, daha çok çocuk sahibi olmuştu. Uzun saltanat dönemi de göz önünde bulundurulunca Mısırlılar tarafından Büyük Ramses sayıldı; gücün ve ihtişamın sembolü olarak anıldı.

Şimdi bu büyük hükümdara ait yeni bir heykel bulundu. Arkeologlar Mısır’ın Minya Valiliği’ndeki kazılar sırasında II. Ramses’in büyük bir heykelinin üst kısmını ortaya çıkardı. Yüksek Arkeoloji Konseyi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Waziri’ye göre kireçtaşı heykel 1930’larda Alman arkeolog G. Roeder’in ortaya çıkardığı bir heykelin eksik üst kısmı. Uzmanlar bulunan tüm parçaları bir araya getirmek için titizlikle çalışıyor.

Fotoğraf: Artdog

Hermopolis antik kentindeki kazılar sırasında keşfedilen heykel 3,8 metre yükseklikte. II. Ramses’in başının büyük bir kısmı tek parça halinde çıkarıldı. Başında kobra figürüyle süslenmiş bir tacın da bulunduğu heykelin 1930’larda Alman arkeolog G. Roeder tarafından ortaya çıkarılan heykelin eksik üst kısmı olduğu tahmin ediliyor. Heykelin arka sütunun üst kısmında firavunun görkemli başlıklarını detaylandıran bir dizi hiyeroglif yazıt var.

Büyük hükümdarın 91 yaşında öldüğü tahmin ediliyor. II. Ramses’in mumyası şimdi Kahire’deki Ulusal Mısır Medeniyeti Müzesi’nde sergileniyor.

2023 yılında Türkiye'de en önemli 10 arkeolojik keşif2023 yılında Türkiye’de en önemli 10 arkeolojik keşif

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.