Çanakkale’de top mevzileri 109 yıl sonra ziyarete açıldı
Çanakkale'de yaşayan 10 yaşındaki Onur Özcan Çimen bisikletle gezerken Roma dönemine ait 2 bin yıllık sikke buldu. Bulduğu objenin tarihi eser olduğu fark eden Çimen sikkeyi müzeye teslim etti.
Çanakkale’nin merkeze bağlı Çıplak köyünde yaşayan Onur Özcan Çimen evinin bahçesinden bisikletiyle dolaşırken yerde parıldayan bir cisim gördü. Eline aldığı cismin eski döneme ait para olduğunu tahmin eden Çimen durumu ailesine bildirdi. Ardından okullarında Sınıf Arkadaşım Homeros Projesi’yle Troya’yı anlatan arkeolog Hazal Fırat ile temasa geçti.
6 Mayıs günü Troya kentinde düzenlenen Hıdırellez şenliğine katılan Onur Özcan Çimen evinin bahçesinde bulduğu Roma dönemine ait sikkeyi Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük’e göstererek müzeye bağışlamak istediğini söyledi. Müze Müdürü Rıdvan Gölcük Onur ve ailesini müzeye davet etti. Müzede yapılan incelemede paranın Roma dönemine ait iki bin yıllık Alexandria Troas Antik Kenti şehir sikkesi olduğu tespit edildi.
10 yaşındaki Çimen bulduğu sikkeyi arkeolog Hazal Fırat aracılığıyla Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük’e teslim ederek müzeye bağışladı. Onur Özcan Çimen böylece Troya Müzesi’nin ve Türkiye’nin en küçük eser bağışçısı oldu. Müze Müdürü Rıdvan Gölcük kültürel miras bilincine çok erken yaşta kavuşan ve evinin bahçesinde bulduğu sikkeyi müzeye bağışlayan Onur’a teşekkür etti.
Onur Özcan Çimen “Çıplak köyünde bahçede yerde bir parıltı gördüm. Elime aldığımda eski para olduğunu anladım. Tevfikiye köyünde düzenlenen Hıdrellez’e gidene kadar bekledim. Sonra müzede görevli olan Arkeolog Hazal Fırat’a teslim ettim. Beni Müze Müdürü Rıdvan Gölcük’e yönlendirdiler. Beni müzeye davet ettiler. En küçük eser bağışçısı olarak adımı tarihe yazdırdım” dedi.