Cannes 2024: Meryl Streep ilk Oscar’ını lokantada unutmuş

Meryl Streep yaşayan en önemli oyunculardan. 21 defa Oscar'a aday oldu üç kere kazandı. Onurlandırılmayı sevse de ödüllere fazla anlam yüklemiyor. Cannes Film Festivali'nde açıkladı 'İlk Oscar heykelciğini lokantada unutmuş'.

Kültür Sanat 16 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Meryl Streep, Cannes Film Festivali'nin havasını değiştirdi. Fotoğraf: Cannes Film Festivali resmi Twitter hesabı.

Meryl Streep 1978 yılında Michael Cimino’nun yönettiği ‘Avcı / The Deer Hunter’ ile başladığı meslek hayatında 21 Oscar adaylığı bulunan ve bu ödülü üç kez kazanan, belki de “yaşayan en önemli kadın oyuncu” olarak nitelendirilebilecek bir oyuncu. Bunun için Meryl Streep’in Cannes Film Festivalinin açılış törenine katılması başlı başına bir olaydı. Öyle ki onun festivale katılımı hem açılış filmini hem de jüri üyelerini gölgede bıraktı.

Bu Fransızların tuhaf bir huyu var. Sevdikleri bir filmi izledikten sonra (aslında Cannes’da yarışmaya seçilen bütün filmleri çok seviyorlar) ya da ünlü bir oyuncu sahneye gelince ayağa kalkıp dakikalarca alkışlıyorlar. Açılış töreninde de Meryl Streep’in adı duyulduğunda alkış başladı. Streep’i izleyicilere Fransız oyuncu Juliette Binoche sundu. Çok da kötü sundu. Kağıttan okuduğu konuşma altı dakikaya yakındı. Meryl Streep elinde mikrofonla öylece kalakaldı. Herhalde meslek hayatının en tuhaf gecelerinden birini yaşamıştır.

Kısa konuşabilmek ne kadar zor erişilebilen bir yetenek. İlhan Selçuk’un köşe yazılarından birinde okumuştum. “Adamın biri konuşuyormuş. Lafı bir türlü bağlayamıyormuş. Adamı bağlayıp götürmüşler.” Çok güzeldir, hiç unutmam. Neyse. Her şeyin bir sonu var. Konuşma bitince Juliette Binoche ve Meryl Streep birlikte “Cannes Film Festivali açılmıştır” anonsunu yaptılar. Cannes Film Festivali böylece resmen açılmış oldu.

Festivalin birinci günü Meryl Streep ile Randevu başlıklı bir söyleşi vardı. Festivalin en büyük salonlarından birinde düzenlenen ve davetiyesi birkaç saniye içinde tükenen bir etkinlikti. Söyleşiden önce oynadığı filmlerden görüntüler içeren, özenle hazırlanmış bir Meryl Streep tanıtım filmi gösterildi. Aradan çekiliyorum. İşte söyleşinin soruları ve Meryl Streep’in cevapları:

– Altın Palmiye’yi aldığınızda neler hissettiniz?
– İzleyicilerin tepkisi beni çok duygulandırdı. Ağlayanlar vardı. Benim sakin bir hayatım var ve evde bu kadar saygı görmüyorum.

– Fransız filmleri izliyor musunuz?
– Çok zamanım yok. Dört çocuğum ve beş torunum var. O yüzden çok fazla film izleyemiyorum, kusura bakmayın.

– Uzun yıllar sonra ilk kez Cannes Film Festivali’ne geldiğinizde neler hissettiniz?
– Festivale geldiğimde bana dokuz güvenlik görevlisine ihtiyacım olduğunu söylediler. Çok korkmuştum. Eski günlerde bu kadar çok kontrol ve bariyer yoktu. 35 yıl önceydi. Şimdi dünya çok değişti. Amerika’da güvenlik görevlim yok. Sakin bir hayat yaşıyorum.

– ‘Kramer Kramer’e Karşı’ filminde repliklerinizi değiştirmişsiniz.
– ‘Kramer Kramer’e Karşı’ bir roman uyarlaması ve boşanma hakkında bir film. Aslında bir intikam hikayesi. O zamanlar kadın hakları hakkında tartışmalar yeni başlamıştı. Filmdeki kadın karakter kocasını terk eder ve adam çocuğuna tek başına bakmak zorunda kalır. Kadın 18 ay sonra birden geri döner ve çocuğunun velayetini ister. Bir hapishane sahnesi vardı, hem Robert Benton, hem de Dustin Hofmann bu sahneyi yazdılar. Ben de yazdım ve kazandım. Her film kendi zamanına aittir ama ‘Kramer Kramer’e Karşı’ feminizm ile ilgilidir ve hala günceldir.

– İlk Oscar’ınız?
– İlk Oscar heykelciğini lokantada unuttum. Elbisem çok uzundu, altında kalmış. Sonra başka biri bulup geri getirdi.

– ‘Sophie’nin Seçimi’ filmindeki o ünlü sahneyi bir defada çektiğiniz doğru mu?
– Hayır, sahne iki defa çekildi. Çocuğun tepkisi ikinci çekimde daha iyiydi. Çekimlerde kimse size yardım etmez. Tek başınasınızdır ve duygularınıza göre hareket etmek zorunludur. 17 saat çalışmanız gerektiğinde içinizden yönetmeni öldürmek gelir.

– Filmlerinizde farklı aksanlarla konuşma konusunda çok ustasınız.
– Hep New Jersey’li kadını oynamış olsaydım burada olmazdım. İrlanda’dan Avustralya’ya farklı aksanlar konuşmak zorundasınız. ‘Sophie’nin Seçimi’nden önce aksanımı becerebilmek için Almanca ve Lehçe dersleri aldım. Bir gün telefonda bir Hintli ile konuşurken kızım “Anne Hint aksanıyla konuşuyorsun, karşında kim var” diye sordu.

– Clint Eastwood?
– Clint Eastwood ile çalışmak çok güzeldi. Her sabah saat beşte uyanıyordu çünkü golf oynamaya gidiyordu. Golf onun için çok önemliydi. Hiç sesini yükseltmeden çok hızlı çalışıyordu, bazan prova çekimlerini kullanmayı tercih ediyordu.

– Spielberg?
– Spielberg bir dahidir. Ne istediğini çok iyi bilir.

– İyi bir yönetmeni nasıl tanımlarsınız?
– Filmler insanların rüyalarının yansımasıdır. İyi yönetmen kendine güvenen ve ne istediğini bilen insandır. Bazan tatsızlıklar çıkabilir ama iyi bir yönetmenin setinde oyuncular çok mutludur.

– Oyunculuk eğitimi alan gençlere ne önerirsiniz?
Asla pes etmeyin.

Cannes 2024: Gözler Meryl Streep'te akıllar Rasoulof’taCannes 2024: Gözler Meryl Streep’te akıllar Rasoulof’ta

Cannes 2024: Bir yanda görkemli açılış bir yanda sorunlar!Cannes 2024: Bir yanda görkemli açılış bir yanda sorunlar!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.