1500 dolara satılmaktan kurtulan Caravaggio tablosu Prado Müzesi’nde

Işığın ustası olarak anılan Caravaggio'nun bir tablosu az daha 1500 dolara satılıyordu. Eserin, İtalyan ressama ait orijinal bir tablo olduğu ortaya çıkınca müzayede durduruldu. Tablo şu anda Madrid'deki Prado Müzesi'nde sergilenecek.

Kültür Sanat 13 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Tarihin en büyük sanatçılarından biri kabul edilen Caravaggio eserleriyle aradan yüzlerce yıl geçse de hayranlık uyandırmaya devam ediyor. Işığın ustası olarak da anılan ressamın bir tablosu az daha satılıyordu. Hem de 1500 dolara. Geçen hafta düzenlenmesi planlanan bir müzayede de barok döneme ait tablo yeni alıcısını bulacaktı. ‘Ecce Homo’ adını taşıyan tablo üstünde yapılan kapsamlı inceleme olası bir skandalı önlendi.

Işık ve gölgenin birbiriyle uyumunu hayranlık uyandırıcı bir biçimde yansıtan tablo üzerinde inceleme yapan uzmanlar eserin Caravaggio imzası taşıdığını tespit etti. Olay sonrası 17. yüzyıla ait tablo müzayededen kaldırıldı. Ardından da tablonun satılmayacağı açıklandı. Tarihi eser şimdi İspanya’nın başkenti Madrid’deki Prado Müzesi’nde sanatseverlerle buluşmak için gün sayıyor. ‘Ecce Homo’ adlı tablo 27 Mayıs’ta müzedeki yerini alacak.

Caravaggio tablosu artık Prado Müzesi’nde

The Independent’ta yer alan habere göre 1609’da yapıldığı düşünülen eserin bir zamanlar İspanya Kralı IV. Philip’in özel koleksiyonunda yer aldığı tahmin ediliyor. Caravaggio’nun ölümünden bir yıl önce tamamladığı tablonun müze koleksiyonuna devredilmesi haberi, Prado tarafından sevinçle duyuruldu. Müze tabloyu “Caravaggio’nun bilinmeyen bu eserini kamuoyu ve eleştirmenlere sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Tuval üzerine yağlıboya çalışma, İsa’nın çarmıha gerilmeden önce kalabalığa gösterildiği Ecce Homo’nun İncil’deki pasajını tasvir ediyor.

200 yıllık gizem çözüldü: Beethoven meğer zehirlenmemiş200 yıllık gizem çözüldü: Beethoven meğer zehirlenmemiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.