Türkiye’ye gelen turistlerin yarısını İstanbul ağırladı
İngiltere'de küçük çaplı bir müzayedede 2 bin 600 dolara satın alınan tablonun Kanadalı empresyonist ressam Helen McNicoll'e ait olduğu ortaya çıktı. Uzmanların araştırmasında orijinalliği kanıtlanan tablonun yeni değeriyse 2 milyon 600 bin dolar.
İngiltere’nin Lincoln kentinde yakın tarihte mütevazı bir müzayede düzenlendi. Bu açık artırmaya katılan sanatçı David Taylor çok beğendiği empresyonist bir tabloyu yaklaşık 2 bin 600 dolara satın aldı. Taylor bir süre sonra satın aldığı bu tablonun izini sürmeye karar verdi. Bunun için de BBC’nin çok izlenen ‘Fake or Fortune’ yani ‘Sahte ya da Servet’ adlı programına katılmaya karar verdi. Olaylar da bundan sonra gelişmeye başladı. Taylor’ın satın aldığı tablonun bir başyapıt olduğu ortaya çıktı.
BBC’nin ‘Fake of Fortune’ programındaki uzmanlar, ‘Fasulye Hasadı’ adıyla bilinen ve bir tarladaki kadın sahnesini tasvir eden tablonun Kanadalı empresyonist ressam Helen McNicoll’e ait olduğunu tespit etti. Uzun yıllardır kendisinden haber alınamayan tablonun orijinalliği de uzmanlar tarafından kanıtlandı. Sanatçı David Taylor artık bir başyapıtın sahibi.
Tabloyu satın aldıktan sonra çerçevesini çıkaran David Taylor, ressam Helen McNicoll’ün imzasını görünce şüphelenmiş ve BBC’deki programın yetkililerine ulaşmıştı. İşte bu şüphe şimdi onu küçük bir servet değerindeki tablonun sahibi yaptı. ‘Fasülye Hasadı’ adlı tablonun kayıp bir orijinal eser olduğu ortaya çıkınca değeri de gerçekçi bir seviyeye yükseldi. Taylor’ın 2 bin 600 dolara satın aldığı tablonun yeni değeri artık en az 300 bin dolar. Ancak uzmanlar tablonun 1 milyon dolara kadar satılabileceği görüşünde.
Tablonun ressamı Helen McNicoll, 1915’te şeker hastalığına bağlı komplikasyonlar nedeniyle henüz 35 yaşındayken hayatını kaybetmişti. İki yaşındayken duyma yetisini kaybeden McNicoll, kısa hayatı boyunca ağırlıklı olarak emresyonist bir uslupla manzara tabloları resmetti. Çoğu eserlerinin eriştiği değeri göremeden öldü. Tablonun şimdiki sahibi David Taylor ise ortaya çıkan bu gerçekten son derece memnun. İngiltere’nin ilgiyle izlenen ‘Fake or Fortune’ sayesinde bir hakikatı ve serveti de tasdiklediği için de mutlu.