Winston Churchill’in beğenmediği portresi 1.5 milyon dolar

Winston Churchil'in Londra'ya 100 kilometre uzaklıktaki Blenheim Sarayı'nda doğduğu odada sergilenen portresi 1.5 milyon dolara satışa çıkıyor. İngiliz başbakanın hayattayken hiç sevmediği bu portresine şimdilerde ilgi büyük.

Kültür Sanat 18 Nisan 2024

İngiltere haziran ayında ilginç bir açık artırmaya ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 20. yüzyılın en önemli siyasi figürlerinden İngiliz başbakan Winston Churchill’in pek de beğenmediği bir portresi müzayedede yer alacak. Modernist sanatçı Graham Sutherland imzası taşıyan resim aslında çok daha büyük boyutlardaki benzeri bir tablonun provası niteliğindeydi.

Winston Churchill tarafından hiç beğenilmeyen o devasa portre yok edilmiş, bu küçük versiyonu da depoya kaldırılıp adeta varlığı unutulmuştu. Şimdi bu tablo tahmini 1.5 milyon dolarlık bir fiyata yeni alıcısını bulmaya hazırlanıyor. Günümüze ulaşan tuval üzerine yağlıboya çalışma Churchill’in başını koyu bir arka plana karşı profilden gösteriyor.

Churchill’in doğduğu odada sergileniyor

Ressam Graham Sutherland 1954 yılında 80. doğum günü münasebetiyle İngiltere Başbakanı Winston Churchill’i resmetmesi için parlamento tarafından görevlendirildi. Tam boy portre o yıl İngiliz Parlamentosu’nda sergilendi. Tabloyu ilk gördüğünde Churchill resmi kinayeli bir dille “modern sanatın olağanüstü bir örneği” tanımı yaptı.

O dönemde ortaya atılan bir iddiaya göre Winston Churchill’in tablo hakkında “beni yarım akıllı gösteriyor, ki değilim” diye şikayet ettiği söylenir. Tablo İngiliz siyasetinin bu önemli figürünün evine teslim edildi ve bir daha asla görülmedi. Ailesi de yıllar sonra tablonun yok edildiğini açıkladı.

Sotheby’s’in modern İngiliz ve İrlanda sanatı başkanı Andre Zlattinger günümüze ulaşan çalışmada “Churchill’in dalgın bir düşünce anında yakalandığını ve yaratılışının arka planıyla birlikte imajıyla gerçekten ilgilenen bir adam izlenimi verdiğini” söyledi. Sotheby’s portreyi Londra’nın 100 kilometre kuzeybatısındaki Blenheim Sarayı’nda Churchill’in 150 yıl önce doğduğu odada halka açık şekilde 21 Nisan’a kadar sergileyecek.

Basquiat tablosu açık artırmaya çıkıyor: Beklenti 30 milyon dolarBasquiat tablosu açık artırmaya çıkıyor: Beklenti 30 milyon dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.