Casa Batlló’da Refik Anadol’dan sonra sıra Sofia Crespo’da

İspanyol mimar Antoni Gaudí'nin baş yapıtlarından Barselona'daki Casa Batlló'nun yeni konuğu Portekizli sanatçı Sofia Crespo oldu. Simge yapıta daha önce Refik Anadol'un eserleri yansıtılmıştı.

Kültür Sanat 5 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Casa Batlló, Barselona şehrinin merkezinde bir bina. İspanyol mimar Antoni Gaudí’nin baş yapıtlarından. Sanatçılar binada Gaudi’nin başyapıtını da değerlendiren çalışmalar yapmaya devam ediyor. Bu vesileyle Casa Batlló’nun yeni konuğu Portekizli sanatçı Sofia Crespo oldu.

Sofia Crespo, Barselona’daki Casa Batlló’nun ikinci konuk sanatçısı oldu.

Crespo’nun yapay zeka destekli sahneleri ve dokuları Casa Batlló’ya yansıtıldı. Yansıtılan çalışma parlak renklerden oluşan çiçekler, mercan resifleri, kelebekler başta olmak üzere doğadan temaları içeriyordu. Çalışmaya ayrıca İngiliz besteci Robert M. Thomas’ın müziği eşlik etti. Gösteriyi yaklaşık 95 bin ziyaretçi izledi. Eserlerinde teknolojiyi kullanmasıyla bilinen Lizbon merkezli sanatçı böylece yapının ikinci konuğu oldu. Yapıya eserleri yansıtılan ilk isim Refik Anadol’du.

Sanatçı çalışması ve hazırlık süreciyle ilgili açıklamasında binanın cephesinin “zorlayıcı” olduğunu söyledi. Ayrıca çalışmalarında mimari ile doğa arasında bağlantı kurduğunu, bu nedenle de Gaudi’nin işleriyle kendi çalışmaları arasında paralellik olduğunu düşünüyor:

“Çalışmak için çok karmaşık, zorlu bir cepheydi. Sadece karmaşık bir yüzeye sahip olduğu için değil çok renkliliği ve yüzey türü nedeniyle de. Gaudi’nin çalışmalarına zaten aşinaydım ve doğal formları kullanımını ilham verici buldum. Bu proje için hayatına ve pratiğini daha fazla araştırdım. Böylece onun dünyasının derinliklerine inebildim.”

Refik Anadol ilhamını doğadan alan eseriyle Davos'taRefik Anadol ilhamını doğadan alan eseriyle Davos’ta

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.