Cate Blanchett Avrupa Parlamentosu’nda konuştu: Gazze için acil ateşkes gerek

Oscar ödüllü oyuncu Cate Blanchett, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin İyi Niyet Elçisi olarak Brüksel'deki AP Genel Kurul'unda konuştu: "Ben şahidim. İsrail ve Gazze'de son birkaç haftadır devam eden şiddeti korku içinde izliyoruz."

Kültür Sanat 9 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Oscar ödüllü dünyaca ünlü oyuncu Cate Blanchett'in Gazze'ye ilişkin sözleri ve dünya genelindeki mültecilerle ilgili çağrıları birçok AP milletvekili tarafından alkışlarla karşılandı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin İyi Niyet Elçisi olan Oscar Ödüllü Cate Blanchett Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun açılışında öyle bir konuştu ki, AB’ye insanlığı hatırlattı. Blanchett öncelikle Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinin İsrail saldırısı altındaki Gazze için yaptığı ateşkes çağrısını yineledi. Usta oyuncunun sözleri AP milletvekillerinden yoğun alkış aldı.

 

Blanchett “Ben Suriyeli, Ukraynalı, Yemenli, Afgan, Güney Sudanlı, İsrailli, Filistinli veya siyasetçi değilim. Hatta uzman da değilim. Ancak ben şahidim. Dünya genelinde mültecileri ziyaret ederken savaşın insan hayatına olan etkilerine, şiddete, zulümlere şahit oldum” dedi.

İsrail ve Gazze’de son birkaç haftadır devam eden şiddeti korku içinde izlediklerini anlatan oyuncu “Çatışma binlerce masum kişinin canına mal oldu ve mal olmaya da devam ediyor. Bu hafta BM Mülteciler Yüksek Komiseri diğer birçok insani kuruluşla birlikte acil insani ateşkes ve rehin tutulan sivillerin acilen serbest bırakılması çağrısında bulundu” dedi. Blanchett’in bu sözleri Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’ndaki milletvekillerince uzun uzun alkışlandı.

Björk'ten Filistin'e haritalı destek: Siz buna paylaşmak mı diyorsunuz?Björk’ten Filistin’e haritalı destek: Siz buna paylaşmak mı diyorsunuz?

Avrupalı milletvekillerine çağrı

Gazze’de olup bitenler haberlerde yer alırken dünyanın birçok yerinde başka şiddet olayları meydana geldiğini hatırlatan Blanchett, Ukrayna, Sudan, Etiyopya, Afganistan, Sahel bölgesi gibi birçok yerde çatışmaların ve şiddetin sürdüğünü, her birinde masumların hayatını kaybettiğini,  insanların evlerinden olduğunu söyledi.

Blanchett sınırlarına duvarlar örmek yerine evlerini terk etmek zorunda kalan sığınmacılara yardım etmesi çağrısı yaptığı AB ülkelerinden insani yardım ve Avrupa ülkelerine yasal ve güvenli giriş için çaba harcamalarını istedi.

Dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısının 114 milyonu geçtiğini, bu insanların sığınacak yer aradığını ama birçoğunun istenmediğini hatta günah keçisi ilan edildiğini anlatan Blanchett şöyle devam etti:

“Bu insanlar evlerine, sevdiklerine, topraklarına ailelerine dönmek istiyor. Onların yerinde olsak biz de bunu isteriz. Bugün burada bulunan herkesi, her birinizi, mültecilerin Avrupa’ya doğru yola çıktığına dair çok fazla yayılan ve korkuya, düşmanlık körükleyen tehlikeli söylemlere karşı durmaya çağırıyorum.”

Blanchett Avrupa’nın savaş, katliam ve zulümden korunmak için ülkelerinden kaçan insanların kesiştiği bir yer olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle son verdi:

“Yüzyıllar boyunca birçoğunun sığınma talebi reddedildi. Ya da kabul edildilerse bile, acı çektirilerek kabul edildiler ve şüpheyle karşılandılar ancak birçoğu hoş karşılandı. Sadece korunmakla kalmadı, aynı zamanda şimdi ev olarak adlandırdıkları toprakların sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamına katkıda bulunmaları için aktif olarak teşvik edildi. Dinlerini özgürce yaşayabildiler, beslemeleri için hayvanlar, aletler ve tohumlar sağlandı, vatandaşlık verildi ve yavaş yavaş onları kucaklayan toplumlar tarafından faydalı bir şekilde özümsendiler. Bu karışık tablo bugün Avrupa’da da görülmektedir.”

2005 yılında Katharine Hepburn’ü canlandırdığı bir Martin Scorsese filmi olan ‘Göklerin Hakimi / The Aviator’ ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar’ını almayı başaran Blanchett bugün Hollywood’un ve Amerikan sinemasının en önemli oyuncuları arasında gösteriliyor. 

Oscar ödüllü Susan Sarandon'dan Filistin'e destekOscar ödüllü Susan Sarandon’dan Filistin’e destek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.