Cemal Reşit Rey’in müzikal mirası için dev proje: CRR Dijital Arşiv kuruluyor

İBB Cemal Reşit Rey'in eserlerini geleceğe taşımak amacıyla CRR Dijital Arşiv projesi başlattı. Proje kapsamında Rey'in el yazması notaları, oluşturduğu konser programları, kişisel notları ve mektupları bir araya getiriliyor.

Kültür Sanat 3 Aralık 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Türkiye’de klasik müziğin kuruluşuna öncülük etmiş isimlerden biri Cemal Reşit Rey. Adı İstanbul’da bir konser salonunda yaşatılsa da daha fazlasını hak ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı da bunun için Cemal Reşit Rey’in eserlerini geleceğe taşımak amacıyla CRR Dijital Arşiv adıyla kapsamlı bir projeye başlattı.

Proje kapsamında Cumhuriyet’in öncü müzisyenlerinden Cemal Reşit Rey’e ait el yazmaları bir araya getirilip tasnif edilecek ve dijital ortama aktarılacak. Proje, Rey’in müzikal mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma hedefiyle ve Atatürk Kitaplığı işbirliğiyle yürütülüyor.

Projeyle ilgili çalışmalar, müzikolog Dr. Sungu Okan’ın koordinatörlüğünde, müzikolog doktorant Aslı Uzdil ve Doç. Can Okan’ın katılımıyla gerçekleşiyor. Projede, 50’ye yakın eser ve yüzlerce nota sayfası işlenecek ve arşivin tamamı CRR çatısı altında toplanacak.

CRR Dijital Arşiv projesi kapsamında, Cemal Reşit Rey’e ait halen CRR Konser Salonu çatısı altında bulunan yapıtların el yazması notaları, oluşturduğu konser programları, kişisel notları ve mektupları bir araya getiriliyor. Projenin en önemli özelliklerinden biri, Cemal Reşit Rey’in sahnelerimizde en çok ilgi gören yapıtları olan ‘Lüküs Hayat’ ve ‘Deli Dolu’ gibi operetlerinin el yazması notalarının korunması ve dijitalleştirilmesi.

Ayrıca, yıllar içinde dağılmış ve eksik kalan yapıtların yeniden gün yüzüne çıkarılması da bu projenin heyecan verici yanlarından biri. Proje, bu anlamda CRR çatısı altında olmayan ve yıllar içinde farklı arşivlere dağılmış Cemal Reşit Rey’in diğer eserlerinin de bir araya getirilmesini de hedefliyor.

Arşivin restorasyon, korunma ve dijitalleştirilme süreci, İBB Atatürk Kitaplığı’nın uzman ekibi ile işbirliği içinde sürdürülecek. Proje ekibi, Cemal Reşit Rey’in sahne yapıtlarından orkestral yapıtlara, solo çalgı müziklerine ve oda müziği yapıtlarına kadar geniş bir repertuvara sahip eserlerinin kayıplarını bulma, çalgı partilerini sıralama ve tam bir kronolojik düzene getirme amacıyla titizlikle çalışıyor. Bu çalışmaların tasnif aşamasının 2024 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

CRR Konser Salonu 35. yılını Cemal Reşit Rey'in eserleriyle kutladıCRR Konser Salonu 35. yılını Cemal Reşit Rey’in eserleriyle kutladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.