Cezaevi yönetimi ‘Mem ü Zin’ tablosuna elkoydu

Diyarbakır 1 Nolu Ceza İnfaz Kurumu İdaresi Mazlum Dağtekin’in ‘Mem û Zîn’ tablosuna elkoydu. Gerekçe "örgüt propagandası." Mazlum Dağtekin'in avukatı konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Kültür Sanat 24 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Ahmed-i Hani’nin 17. yüzyılda kaleme aldığı aşk hikâyesi ‘Mem ü Zin’i resmeden tablo örgüt propagandası sayıldı. Diyarbakır Cezaevi’ndeki tutuklu Mazlum Dağtekin’in duvara asman istediği tabloya cezaevi yönetimi elkoydu. Birbirine aşık olup kavuşamayan aşıkların hikâyesini anlatan tabloyu Dağtekin ailesine hediye etmek istiyordu.

Dağtekin kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı

MLSA’dan Deniz Tekin’in haberine göre Dağtekin’in el konan tablonun ailesine verilmesi için yaptığı itiraz Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı tarafından reddedildi. Kurul ret kararında “Yapılan incelemeler neticesinde hükümlü her ne kadar talep dilekçesinde Mem ve Zin in destanını resmettiğini söylemiş ise de hükümlünün bulunduğu suç grubu itibariyle PKK’nın simgesi olan kırmızı sarı ve yeşil renklerini içeren renklerde resim yaptığı, ortada ateş yanan, el ele tutuşan kişinin örgütün bayrağını temsiline yakın olduğu düşünüldüğünden talebin reddine” dendi.

Mazlum Dağtekin Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun kararının iptali ve tablonun ailesine verilmesi için Diyarbakır 1. İnfaz Hakimliği’ne başvurdu. Ancak talebi yine reddedildi. Bunun üzerine Dağtekin’in avukatı kararı sanatsal ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

O gitti, bir daha dönmeyecek: Ferit Edgü veda ettiO gitti, bir daha dönmeyecek: Ferit Edgü veda etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.