Collins Sözlüğü yılın kelimesini seçti: Yapay zeka

Collins Sözlüğü artık geleneksel hale gelen yılın kelimesini belirledi. Dünyanın en çok satan sözlüklerinden biri olan Collins de yılın modasına uydu ve 'yapay zeka'yı yılın kelimesi olarak seçti.

Bilim Teknoloji 2 Kasım 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Yapay zeka çağın en büyük gerçeklerinden biri haline gelmiş durumda. Sanayi üretiminden sanatsal süreçlere kadar hayatımızın her alanında var olmaya başlayan bu kavrama entelektüel camiada kayıtsız kalamadı. Yayıncılık dünyasının en önemli firmalarından biri olarak kabul edilen Harper Collins tarafıından yayınlanan Collins Sözlüğü yılın kelimesini seçti. Tıpkı Oxford gibi her sene gelişen akımlar çerçevesinde belirlenen yılın kelimesi bu sene yapay zeka oldu.

Collins Sözlüğü: Yapay zekanın kullanımı dört kat arttı

Öte yandan Harper Collins tarafından yapılan açıklamada, bu terimin kullanımının bu yıl dört kat arttığını söyledi. Yayınevinin genel müdürü Alex Beecroft yaptığı açıklamada “Yapay zekanın bu yıl büyük bir odak noktası olduğunu biliyoruz. Çünkü bu teknoloji hızla gelişti. Bir zamanlar tıpkı e-posta, internet yayını gibi bir zamanlar fütüristik olan bu kavram şimdi ise hayatımızın her yerine yerleşti” dedi.

Chat GPT gibi yeni teknolojilerin gündelik hayata dahil olması özellikle son bir yılda şaşırtıcı boyutlara ulaşmış durumda. Collins Sözlüğü tarafından yılın kelimesi olarak yapay zekanın seçilmesi üzerine BBC editörleri, bu teknolojinin bir ürünü olan Chat GPT’den görüş istedi; gelen yanıt ise şöyle oldu: Yapay zekanın Collins Sözlüğü tarafından yılın kelimesi olarak seçilmesi, inovasyon ve dönüşümün algoritmalar ve verilerin gücüyle yönlendirildiği hızla gelişen dünyamızda yapay zekanın derin etkisini yansıtıyor.

Collins Sözlüğü geçen sene ‘permacrisis’i yılın kelimesi eçmişti. Uzun süren istikrarsızlık ve güvensizlik dönemi olarak Türkçeye çevirebileceğimiz kelime Rusya-Ukrayna Savaşı döneminde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştı.

Raf Gezgini Nobelli yazar Jon Fosse'nin kitaplığına bakıyorRaf Gezgini Nobelli yazar Jon Fosse’nin kitaplığına bakıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.