Cumhuriyetin ilk arkeolojik kazısı Alaca Höyük’ün sergisi açılıyor

Yapı Kredi Müzesi, Alaca Höyük kazılarında çıkarılan arkeolojik eserlerin önemli bir bölümünü geçici süreyle müzesine taşıyor. Türkiye'nin ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hâmit Zübeyr Koşay tarafından Çorum’da başlatılan kazılardan çıkarılan buluntular müzede sergilenecek.

Kültür Sanat 9 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Alaca Höyük Sfenksli Kapısı

Cumhuriyet tarihinin ilk arkeolojik kazısı olma özelliği taşıyan Alaca Höyük’teki buluntular Yapı Kredi Müzesi’de sergilenecek. Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 1935 yılında Çorum’da başlatılan kazıları Türkiye’nin ilk arkeoloğu olan Remzi Oğuz Arık, etnolog Hâmit Zübeyr Koşay ile birlikte gerçekleştirmişti. Anadolu’nun geçmişine dair yapılan araştırmaların ilk örneklerinden biri olan bu arkeolojik kazılarla Hitit Uygarlığı’na ait önemli bilgilere ulaşılmıştı. Bölgedeki ilk kazıların geçmişi Osmanlı dönemine uzanıyor. Çorum’daki bu kazılar 1907 yılında Theodor Makridi tarafından başlatılmıştı.

Hitit Dönemi’ne ait ‘Kırların Koruyucu Tanrısı’ altın kabartması. (Çorum Müzesi Koleksiyonu)

Atatürk’ün emriyle Alaca Höyük kazıları başlamıştı

13 EKim’de kapılarını açacak olan ‘Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük’ sergisi 10 Mart 2024’e kadar Yapı Kredi Müzesi’nde ziyaret edilebilecek. Çorum’da başlatılan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip bölgeden çıkarıılan eserler, sergide ilk defa bir arada sergilenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın işbirliğiyle Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırlanan sergi ücretsiz ziyaret edilebilecek.

‘Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük’ sergisi kapsamında Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Alaca Höyük Müzesi, Çorum Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nden 235 arkeolojik ve etnografik orijinal eser İstiklal Caddesi’ndeki Yapı Kredi Müzesi’ne getirilerek kronolojik ve tematik bölümler altında ziyarete hazır hale getirilecek. Türk Tarih Kurumu arşivinden seçilen fotoğraflar ve Mahmut Akok tarafından yapılan orijinal çizimlerin bir kısmı ise ilk defa bu sergi kapsamında tarih meraklıları tarafından görülebilecek.

Henüz 14 yaşında ama piyanonun efsanesiyle aynı sahnede: İlyun Bürkev'i takdimimizdirHenüz 14 yaşında ama piyanonun efsanesiyle aynı sahnede: İlyun Bürkev’i takdimimizdir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.