Yıllar geçiyor bu gerçek değişmiyor: Pablo Picasso ve Andy Warhol en popüler ressamlar

Artnet'in yayınladığı bir rapora göre hem internet aramalarının hem de koleksiyonerlerin gözdesi Pablo Picasso ve Andy Warhol. Yıllar geçiyor ama bu gerçek değişmiyor. 2005 ile 2023 yıllarını kapsayan raporda Picasso birinci Warhol ikinci.

Kültür Sanat 3 Nisan 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Son dönemde pek moda olan sokak röportajlarında “Aklınıza gelen ilk ressam kim?” diye sorulsa muhtemelen en çok alınacak cevap Pablo Picasso olurdu. Artnet’in yayınladığı bir rapor bunu doğruluyor. Tabii Andy Warhol’u da unutmamak gerek. Ancak Artnet’in bu araştırması popülariteyi sadece internet aramalarıyla ölçmüyor. Araştırmadaki popülaritenin en büyük kriteri ressamların açık artırmalarda ilgi görme seviyesi.

1666 sanatçının 18 yıl içinde açık artırmalarda satışa sunulan eser adediyle ölçülen bu popülaritede Pablo Picasso ve Andy Warhol aradan geçen zamana rağmen hiçbir şey kaybetmedi. Artnet’e göre sanat piyasası 2023’te yüzde 12’lik düşüşe rağmen 14 milyar dolar büyüklüğünde.

Pablo Picasso’nun tablosu geçen yılı en pahalısıydı

Geçen yıl satılan en pahalı tablo Pablo Picasso imzalı ‘Femme à la montre’. 1932 yılında resmedilen eser New York’taki açık artırmada 139.4 milyon dolara alıcı bularak ressamın en pahalı ikinci tablosu oldu. Eseri alan kişi ya da kurumun kimliği şimdilik bilinmiyor. Satıştan önce bir süreliğine sanatseverlere sergilenen tablo uzun yıllar boyunca dünyanın en tanınan resim koleksiyonerlerinden Emily Fisher Landau’nun koleksiyonunda yer alıyordu. Ressamın en pahalı eseri unvanı 179.4 milyon dolarlık fiyatıyla 2015’te satılan ‘Cezayirli Kadınlar’ tablosunda. Sadece bu iki veri de 2000’ler sonrasında dahi İspanyol ressamın ne denli istikrarlı bir biçimde zirvede kalmayı başardığını gösteren örnekler.

İkinci sırada yer alan pop artın öncülerinden Andy Warhol için de benzer şeyleri söylemek mümkün. 2005’ten 2023’e kadar geçen 18 yılda Artnet’in verilerine göre Amerikalı ressam popülaritesinden bir şey kaybetmemiş durumda. Ancak aradan geçen 18 yıl diğer ressamlara aynı derecede popülerlik sunmadı. Post empresyonist ressam Marc Chagall 2005 yılında tablolarının gördüğü rağbet göz önünde bulundurulduğunda dünyanın en popüler üçüncü sanatçısıydı. Rus-Fransız ressamın tabloları bugün de pek çok müzede ilgi görmesinin yanı sıra açık artırmalarda dikkat çekici rakamlara satılıyor. Ama bu Chagall’in popülaritedeki yerini Japon sanatçı Yayoi Kusama’ya kaptırmasına engel olmadı. Kusama artık açık artırmaların en popüler üçüncü ismi.

2005’te açık artırmaların en popüler dördüncü ressamı olan Joan Miro aradan geçen 18 yılda yedinci sıraya kadar düştü. Şimdi onun yerinde Chagall var. 2005’te popüler sanatçılar arasında ismi pek geçmeye David Hockney, Artnet’in derlediği verilere göre bugün ilk beşte.

Pink Floyd'dan Nuri Bilge Ceylan'a bulutların üstündeki melankolik ressam: Caspar David FriedrichPink Floyd’dan Nuri Bilge Ceylan’a bulutların üstündeki melankolik ressam: Caspar David Friedrich

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.