Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Alparslan Türkeş Karaduman hayatını kaybetti

Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Alparslan Türkeş Karaduman hayatını kaybetti. Koreograf, dansçı, oyuncu ve oyun yazarı Karaduman'ın vefatı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından duyuruldu.

Kültür Sanat 4 Ekim 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Alparslan Türkeş Karaduman hayatını kaybetti. Koreograf, dansçı, oyuncu ve oyun yazarı Karaduman’ın vefatının ardından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, “Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından, MDT kurucularından, koreograf, dansçı, oyuncu ve oyun yazarı Alparslan Türkeş Karaduman vefat etmiştir. Ailesine, sevenlerine ve DOB ailesine baş sağlığı ve sabır diliyoruz” mesajı yayınladı.

Oyuncular Sendikası ise “Değerli meslektaşımız Alparslan Türkeş Karaduman hayatını kaybetti. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerine sabır diliyoruz. Başımız sağ olsun” diyerek taziye mesajı yayınladı.

Karaduman, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Bale Bölümünden 1983 yılında mezun oldu. Aynı yıl Ankara Devlet Opera ve Balesi’ne girdi ve 9 yıl boyunca birçok eserde solist bale sanatçısı olarak görev aldı. 1990’da ABD Iowa Üniversitesinde ‘’Bale” ve “Modern Dans” yüksek lisans derecesi aldı. 1993 yılı itibariyle 19 yıl Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Topluluğu’nda dansçı ve koreograf olarak görev aldı. Sanatçı, İsrail, Fransa, Almanya, ABD, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Kazakistan , Özbekistan, Romanya gibi yurtdışı turnelerine ve festivallere katıldı. 

‘Düşler Yolu’, ‘Hayvan Çiftliği’, ‘Yılın Kadını’, ‘Moskova Geceleri’, ‘Gazap Üzümleri’, ‘Havada Bulut Yok’, ‘Goya’ (Akıl Uyuyunca), ‘Vişne Bahçesi’, ‘Ceviz ile Karınca Dost Olunca’, ‘Klakson Borazanlar ve Bırtlar’, ‘Koltuk Düşkünleri’, ‘Köleler Adası’, ‘Ayak Bacak Fabrikası’ Karaduman’ın devlet tiyatrolarında koreografisini yaptığı bazı yapımlar arasında yer alıyor.

Afife Tiyatro Ödülleri'nde 'Tartuffe' ile '1984'e 11 adaylık, Merve Dizdar'a özel ödülAfife Tiyatro Ödülleri’nde ‘Tartuffe’ ile ‘1984’e 11 adaylık, Merve Dizdar’a özel ödül

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler