Dijital dünyada insanlık bir kabus içinde!

Bu hafta dijital platformlarda ne izleyelim diyenlere... 'Silo' ve 'From' dizileri distopik öyküleriyle öne çıkıyor. İnsanlık bir çıkışsızlığın içerisinde debelenip duruyor. Chris Hemsworth'lü 'Extraction 2' aksiyonu sevenleri memnun edebilir. 'Dreamland' ise kadınların dünyasından bildiriyor.

Kültür Sanat 24 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Yeraltından sınıfsal manzaralar

SİLO

Silo, Hugh Howey’nin aynı isimli çok satan bilim-kurgu roman serisinden Apple TV için uyarlanmış bir dizi. Oldukça distopik, post apokaliptik bir gelecekte insanlık yerin altına inşa edilmiş yüzlerce katlı dev bir siloda yaşamaktadır. Siloyu neden, ne zaman ve kimin inşa ettiği ile ilgili hiçbir fikirleri yoktur. Tek bildikleri dışarıdaki havanın zehirli olduğu ve dışarı çıkanın anında öleceğidir.

Görünüşte demokrasi ile yönetilen Silo’da aslında acımasız bir kast sistemi işlemektedir. Yönetici sınıfı en üst katlardaki nispeten daha geniş ve daha lüks evlerde yaşarken, işçiler en alt katlarda zor şartlarda hayatlarını sürdürürler. Yıllardır Silo yönetimine son derece sadık bir şekilde çalışan Şerif Holston’ın karısı kendilerine yalan söylendiğine ve dışarıda yaşanabilir bir atmosfer olduğuna inanmaya başlar. Silo’nun anayasasına göre bir kişi çıkmak istediğini söylediği zaman Silo’dan dışarı atılır. İlk önce Şerif’in karısı ardından da Şerif çıkmak istediklerini söyleyerek Silo’dan atılır ve ölürler. Şerifin yerine atanan meraklı ve cesur genç tekniker Juliete bir yandan Silo’da ard arda işlenen cinayetlerin faillerinin bulmaya çalışırken bir yandan da Silo’nun sırrını çözmeye çalışır.

Tüm dünyada çok satan, başarılı roman serisinin dizi uyarlaması da oldukça beğenildi. Rebecca Ferguson, Common, Tim Robbins gibi iyi oyuncuları da kadrosunda barındıran dizi hem bilim kurgu hem de gizem ve polisiye meraklılarını kendisine çekiyor.

* Snowpiercer, The 100, The Leftovers’ı beğendiyseniz eğer bu diziyi sevebilirsiniz.

Kasabalar hep tekinsiz mi olur?

FROM

İlk sezonu sadece türün fanatiklerinin ilgisini çeken, ‘Lost’un yapımcıları tarafından çekilen yeni korku, gerilim ve gizem dizisi ‘From’, ikinci sezonunda Stephen King’in bir tweet atarak türün meraklısı olan hiçkimsenin bu diziyi kaçırmaması gerektiğini söylemesi üzerine MGM+’ın dizisi çok daha geniş bir izleyici kitlesine ulaştı.

Amerika’da bir grup insan ülkenin farklı yerlerinde otoyollardan çıkıp tali yollarda kaybolurlar. Birbirinden binlerce kilometre uzaklarda kaybolan bütün bu insanlar bir şekilde aslında var olmayan tuhaf bir kasabaya ulaşırlar. Kasabadan çıkmak imkansızdır ve gece bastırdığında ormanda yaşayan insan görünüşlü iblisler kasabayı basmaktadırlar.

‘Lost’ gibi çözülmesi gereken onlarca gizem ve bulmaca barındıran ‘From’un izleyicileri Reddit’te açtıkları alt başlıklarda gece gündüz teoriler üreterek dizinin sorularına cevap bulmaya çalışıyorlar.

* ‘Lost’, ‘Haunting of Hillhouse’, ‘Twin Peaks’ gibi dizileri beğendiyseniz eğer bu diziyi sevebilirsiniz.

Tyler Rake yine görevde

EXTRACTION 2

Sıradaki tavsiyemiz bir dizi değil bir Netflix filmi. İlki 2020 yılında yayınlanan, başrolünde Chris Hemsworth’ün (Thor) oynadığı aksiyon filmi ‘Extraction’ın ikinci bölümü Netflix’te gösterime girdi.
Ande Parks’ın çizgi romanından uyarlanan aksiyon filmi serisinin henüz ikincisi yayınlanmışken üçüncüsünün de çekileceğinin haberi geldi bile.

‘Extraction 2’, yine zorlu bir görevle karşı karşıya olan paralı asker Tyler Rake’in (Chris Hemsworth) hikayesine devam ediyor. İlk filmde yaşadıklarından sonra mucizevi bir şekilde hayatta kalan özel eğitimli paralı asker Tyler Rake, tehlikeli yeni bir görev için geri döner. Tyler’dan, acımasız bir gangsterin ailesini tutuldukları hapishaneden kurtarması istenir. Tyler kendisine verilen görevi başarıyla yerine getirebilmek için, askeri ve stratejik becerilerini kullanmak zorunda kalacağı bir maceraya atılır.

* Aksiyon sevenler için iyi bir seyirlik olan filmi, Görevimiz Tehlike, Bourne Serisi, John Wick gibi serilerden hoşlananlar beğenebilir.

Dört kız kardeş ve yalanlar, sırlar

DREAMLAND

Meşhur İngiliz mizahı ile dolu bir kadın hikayesi olan kara komedi tarzındaki ‘Dreamland’in ilk sezonun beş bölümü Digiturk Bein Connect’te gösterilmeye başlandı.

Dizi, Sharon Horgan’ın 2017 tarihli ‘Morgana Robinson’un Yazı’ isimli kısa filminden uyarlanmış. Başrollerinde İngiliz Pop şarkıcısı ve aktris Lily Allen ile ‘Doctor Who’dan tanıdığımız Freema Agyeman’ın da bulunduğu dizinin oyuncularının çoğu temaya uygun olarak kadın.

İngiltere’de bir sahil kasabası olan Margate’de geçen dizi kuşaklar arası dişil ilişkilere ve bozuk aile içi dinamiklere mizahi bir bakış açısı ile yaklaşırken bize dört kız kardeşin hayatlarındaki sırların, yalanların ve arzuların hikayesini anlatıyor.

* Özellikle, kadınlar tarafından kadın oyuncularla, kadınlar için yazılmış hikayelerden hoşlanan ve İngiliz dizilerini seven seyircinin ilgisini çekecektir. ‘The Crown’, ‘Grace and Frankie’, ‘Dead to Me’ gibi dizilerden hoşlananlar beğenebilir.

Netflix'in distopyası Türkiye'nin gerçeğiNetflix’in distopyası Türkiye’nin gerçeği

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.