Tekbirli saldırı Diyarbakır’ı ayağa kaldırdı

Diyarbakır'da önceki gün Swing Amed Dans Tiyatrosu'nun Tema Park'ta düzenlediği pikniğe yaklaşık 50 kişilik bir grup tekbir getirerek saldırdı. Saldırıda iki kişi yaralandı. Dans Tiyatrosu yetkilileri direkt kendilerine saldırıldığını söyledi.

Kültür Sanat 11 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Diyarbakırda faaliyet gösteren Swing Amed Dans Tiyatrosu önceki gün kentin Kayapınar İlçesi’ndeki Nazım Hikmet Caddesi’ndeki Tema Park’ta bir etkinlik düzenledi. Aslında bu bir piknikti. Swing Amed Caz Pikniği adıyla etkinliğin duyurusu günler öncesinden yapıldı. “Yiyecek içeceğimizi, örtülerimizi ve müziğimizi yanımıza alıp, yazın gelişiyle park ve bahçelere çıkıyoruz. Eşiniz, dostunuz, çocuklarınız, tüm doğa severler davetli” diye duyurdular pikniği…

Saat 17.30’da başladı piknik. Başlar başlamaz da parka gelen yaklaşık 50 kişilik bir grup tekbir getirerek piknik yapanlara ve dans edenlere saldırdı.

Güneydoğu Ekspres‘in haberine göre ‘Tekbir-Allah-u Ekber’ sloganları atarak pikniğe katılanlara saldıranlar katılımcıların piknik alanını terk etmesini istedi. Etkinliğe katılanlar buna direnince arbede çıktı. Saldırganlar etkinlik için mekanda bulunan sandalyelerle dans edenlere saldırdı. Saldırıda iki kişi yaralandı, ambulansla hastaneye kaldırıldılar.

‘Direkt saldırdılar’

10Haber’in ulaştığı Swing Amed Dans Tiyatrosu yetkilileri etkinlik sırasında direkt saldırıya uğradıklarını söylüyor. Tiyatro daha sonra yaptığı açıklamada “9 Haziran 2024 tarihinde, Swing Amed katılımcıları, aileleri ve dostlarıyla birlikte Tema Park’ta düzenledikleri piknik sırasında, kimlikleri olay görüntülerinde tespit edilen bir grup tarafından saldırıya uğramışlardır. Kamusal bir alanda yaşam hakkına ve yaşam tarzına yönelik gerçekleştirilen bu kabul edilemez saldırının tekrarlanmaması ve korkmadan nefes alabildiğimiz bir şehirde yaşamak için, bugüne kadar desteklerini esirgemeyen tüm kurum ve kişilere teşekkür ederiz. Yalnız olmadığımızı biliyoruz. Bebekli ailelerin, hamile kadınların ve çocukların bulunduğu barışçıl bir sosyal etkinlikte yaşanan bu olay asla kabul edilemez” denildi.

‘Suç duyurusunda bulunacağız’

Saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten yetkililer Diyarbakır Barosu’nun da sürecin takipçisi olacağını açıkladı. Ayrıca açıklamada”Kamusal alanların; yaşam tarzı, kimlik, kültürel çeşitlilik, ifade özgürlüğü güvencesi altında, şehirdeki tüm kurum, insiyatif, sanatçı ve şahısların özgürce kullanımına açık olduğu görüşündeyiz” denildi.

‘Failler tespit edilip cezalandırılmalı’

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu da bir açıklaya yaparak saldırıyı kınadı: “Demokratik bir hak olan toplanma özgürlüğü bağlamında kollektif ve barışçıl nitelikte gerçekleşen etkinliğe yönelik fiziki ve sözlü saldırıyı en sert şekilde kınıyor, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca etkin bir soruşturma yürütülmesi ve faillerin tespit edilerek cezalandırılmasını beklediğimizi ve sürecin takipçisi olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz.”

Öte yandan Güneydoğu Güncel‘de yer alan haberde Swing Amed Dans Tiyatrosu hedef gösterildi ve saldırı ‘cinsel içerikli dansa vatandaşlardan müdahale’ şeklinde haberleştirildi. 

Saldırı sonrası DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya sosyal medyadan açıklamaya yapıp tepki gösterdi: “Okulun adı Swing amed. Ve saldırıyı kınıyor, Swing Amed’in yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Bu kentin renklerine, gençlerine, kadınlarına tahammül edemeyen gerici, faşist güruhların bu girişimlerinin tarihsel okumasını yapabiliyor, kime hizmet ettiğini biliyoruz. Bu kentte, bu coğrafyada ‘Hizbullah’ rüyasıyla uyuyup bunun siyasetini hayata geçirmeyi umanlara söylüyoruz. Haddinizi bilin! Bu halkın evlatlarından, sokaklarından, parklarından uzak durun.”

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Swing Amed (@swingamed)’in paylaştığı bir gönderi

Swing Amed caz müziğinin altın çağı olarak adlandırılan Swing mirasını sahiplenen bir oluşum. 2017’denin ekim ayında Diyarbakır’da Hakan Durak ve Ilgın Nazlı Barutçu’nun gerçekleştirdiği ilk atölyelerin ardından bugüne dek çeşitli faaliyetlerle çalışmalarını sürdürüyor. Diyarbakır ve çevre illerdeki her sosyo-ekonomik düzeyden çocuk, genç ve yetişkin için kültürlerarası öğrenmeyi güçlendirecek bir sosyal alan yaratmayı amaçlıyor. Bu arada da çocuklar, gençler ve yetişkinler için çeşitli dans eğitimleri düzenliyor.

Muzır Kurulu üç çocuk kitabını poşete soktu, Yayıncılar Birliği: Bu sansürdürMuzır Kurulu üç çocuk kitabını poşete soktu, Yayıncılar Birliği: Bu sansürdür

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.