Dizicinin Rehberi – Aile: İntikam artık yemediğimiz bir yemek

Yılbaşı molası sonrası ‘Aile’nin 27. bölümüne endişeli giren izleyici, Devin ve bebeğinin yaşadığı haberiyle rahatladı. Bölümün sonunda ailenin düşmanı İlyas Koruzade’nin ölmesiyle Musa Uzunlar diziye veda etti. Ancak Soykanlar yine rahatlayamadı!

Kültür Sanat 10 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Önceki bölüm, Soykanlardan kızının intikamını almak isteyen İlyas Koruzade (Musa Uzunlar) evlat acısını Aslan Soykan’a da (Kıvanç Tatlıtuğ) yaşatmak için ant içmişti. Bölüm İlyas’ın, Soykanların bulunduğu mekânı taratmasıyla, ardından hamile Devin’in (Serenay Sarıkaya) karnından vurulmasıyla bitmişti. Yeni bölüme yürekler ağızda girsek de Devin ve ‘mercimeğinin’ yaşadığını öğrendik. Bu kez de karşı-intikam peşindeki Aslan için endişelenmeye başladık.

Köstebek

O gece bulundukları yeri İlyas’a haber verenin kendi adamlarından olduğunu anlayan Soykan hanımağaları Hülya ve Nedret (Nur Sürer, Ayda Aksel) çalışanlarını sorguya çekti. Mafya çalışanlarının bu işlere başladıkları an kök aileleriyle bağını koparmamaları, üstüne çekirdek aile kurmaları ne güzel rahatlık değil mi; tıpkı bebe konusunda ısrarcı olan mafyatik ana çiftimiz gibi. Bizlerin de sosyal anksiyetesi, efendim depresyonu falan var, peh. Bu absürtlüğü biraz gerçekçi kılmak için olsa gerek Aslan ve sağkolları arasında ‘biz bir aileyiz’cilik oynandı. Fakat dokunaklıydı; kabul ediyoruz.

Zor seçim

Bedri karakteri (Alper Çankaya), Soykanlar ve İlyas Koruzade’nin kesişim kümesi malum. Nedret hala ve İlyas’ın oğlu olması sebebiyle taraf tutması oldukça zor olan Bedri, Soykanları seçti. Sakladığı şeyse, Soykanların yerini kötü bir niyeti olmaksızın İlyas’a söyleyen kişi olmasıydı. İstemeden köstebek konumuna düşen Bedri sadakatini göstermek için Aslan’la bir olup babası (olarak görmediği) İlyas’a pusu kurdu. Aslan’ın pençesiyle ölen İlyas’la birlikte dizinin belkemiği Koruzade-Soykan savaşı da sonuca ulaşmış oldu. Bölüm, İlyas’ın sağ kalan bir adamının da intikam yemini edip içimizi şişirmesiyle bitti.

Dizi yansıması:

📌 İntikam yemini eden gence, son olayda Soykanların yanında yer alan Cihan (Nejat İşler) vicdana gelip serbest bırakırken şunları demişti: “Sen iyi adamsın Çeyrek. Kedi seviyorsun bir defa. Kedi sevenden zarar gelmez.” Cihan’ın bu cümlesiyle puf tüylü bir kedi kadar yumuşacık olmuştuk. Gencin intikam peşine düşeceğini anladığımızdaysa hayvan sevgimiz üzerinden duygu sömürüsü yapılmak suretiyle kandırılmış hissettik. Aşk olsun!

📌 Bakacak olursak Bedri’nin, babası İlyas’ı hemen elemesi ve zaman zaman düşman olduğu Aslan’ı kolayca tercih etmesi pek ikna edici değildi. Bedri’nin gerekçelerini biliyoruz elbet, keza bölümde de işlediler. Ancak olayları toparlayabilmek için hem Bedri’yi hem izleyiciyi iknaya harcadıkları çaba yetersiz olmuş.

📌 İzleyiciye ufak bir hediye verildi; bir dost bir düşman olan Aslan ve Cihan’ın (Nejat İşler) kardeş olmayı seçmeleri seyircinin içini ısıttı. Fakat Bedri’yle ilgili dile getirdiğimiz sorun Cihan için de geçerli. Malum, Cihan, İlyas Koruzade’nin damadı. Yusuf Soykan yüzünden karısını kaybeden Cihan’ın İlyas’la ortak bir yası ve yarası var. Cihan’ın tüm bunlara rağmen Aslan’ın yanında yer alması özellikle biyolojik olmayan bir kardeşlik bağının sağlamlığı açısından güzel; fakat hiç zorlanmadan bu seçimi yapması oldubittiye gelmemiş mi?

📌  Devin’in yaşam mücadelesi vermesini beklerken dayanamayan Aslan’ın terapiste açılması en dokunaklı sahneydi. Bölümlerdir içindekileri bastıran Aslan sonunda açıldı. Padişah anası modunda takılan annesi Hülya’nın çocukluğundan beri omuzlarına yüklediği sorumluluklardan, geçmişten günümüze üzerine çöken korku duygusundan bahsetti: “Korkuyorum. Doğduğum günden beri korkuyorum.”

Gözden kaçmayan detaylar:

📌 Dediğimiz gibi, dizinin belkemiği başından beri ‘sen onu vurdun, ben de şunu vuracağım’ döngüsündeki Soykan-Koruzade kan davası. Aslan’ın, babası Yusuf Soykan’ın kirli bagajından kurtulma ümidiyle yola çıkıp kendini bizzat bagajın içinde bulmasıyla bu bölüme kadar geldik. Fakat Serap’ın ölümünün ardından Aslan’ın, İlyas Koruzade’ye bizzat kendi canını teklif etmesiyle ve yine bizzat babasının hatırasını yerle bir edip mirasını reddetmesiyle bu döngü kırılacak sandık. Bir kez olsun orijinal bir iş çıkacak diye umutlandık. Başrollere olan sempatiden ötürü kötü adam olarak konumlanan karakterlerin öldüğü, kalanların da intikam sarmalını devam ettirdiği bir gidişat, ters köşeleriyle ünlü bu diziye çok hafif ve klişe kaçtı ne yazık ki. Ellerinde psikolog Devin gibi bir senaryo malzemesi varken iki cephenin de bir araya geldiği grup seansı sahneleri yazılsa (biraz gülünç ama) daha iyi olurdu inanın. Soğuk sıcak fark etmez, intikam temasının tadı bu dizide kaçtı. İleriki bölümlerden beklentimiz yine de büyük.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım: Ay Yapım
Yapımcı: Kerem Çatay
Yönetmen: Gökçen Usta
Senaryo: Hakan Bonomo, Ali Kobanbay
Müzik: Toygar Işıklı
Oyuncular: Kıvanç Tatlıtuğ, Serenay Sarıkaya, Nur Sürer, Ayda Aksel, Musa Uzunlar, Nejat İşler, Canan Ergüder, Yüsra Geyik, Umutcan Ütebay, İpek Çiçek, Alper Çankaya, Ali Savaşçı, Abdurrahman Yunusoğlu, Zeynep Yüce,  Şirin Sultan Saldamlı, İpek Tenolcay, Rüçhan Çalışkur, Emel Göksu

Dizicinin Rehberi – Aile: Kumdan kaleDizicinin Rehberi – Aile: Kumdan kale

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.