Dizicinin Rehberi – Aile: Sevgi iyileştirir mi?

Show TV’deki ‘Aile’, dün yayınlanan 24. bölümünde Devin’in (Serenay Sarıkaya) babasının katili kim sorusuyla izleyiciyi ekranlara kilitledi. Dizinin meşhur ters köşeleri sonrasında anladık ki katil gözüyle bakılan Hülya Soykan (Nur Sürer) masummuş.

Kültür Sanat 13 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Geçen hafta ebeveynlerin kaybı üzerinden işlenen oldukça dokunaklı bir bölüm izlemiştik. Ana karakterlerimizden Aslan Soykan (Kıvanç Tatlıtuğ) annesinin ölüm riskiyle sınanıp akabinde ona kavuşmuşken diğer ana karakterimiz Devin Akın (Serenay Sarıkaya) küs olduğu babasıyla barışamadan onu kaybetmişti. Yeni bölümü cenaze evinden açarken Devin’i, ölmeden önce babasına tanımadığı şansın suçluluğu yüzünden perişan halde bulduk.

Devin’in pişmanlığı

Bir yandan Aslan ve adamları diğer yandan Soykanların halası Nedret (Ayda Aksel) delil peşine düşünce şüpheli isimler belli oldu: Merhumun eski ortağı ile Aslan’ın annesi Hülya Soykan. Dizinin polisiye tadında geçen bölümlerinden biri olmasıyla bu bölümde de tempo hiç düşmedi. Polisiye dedik ama mafyatik dizilerde polis sadece figüran malumunuz; Aslan’ın deyimiyle hafiyelik diyelim biz.

İyileşmenin yolları

Aslan, babasıyla olan en mutlu anısını Devin’e tekrar yaşatmak, iyileşmesine yardım etmek için ona buz pateni sürprizi yaptı. Devin tıpkı anısındaki gibi düştü, güldü, kalktı; bir yandan iyileşmeye çalıştı. Genelde karizmatik pozlar kesen ana çiftimizin bu hem çocuksu hem romantik haliyle yumuş yumuş olduk. Aslan’ın verdiği bilgi sayesinde de olimpiyat şampiyonu buz patencisi Katarina Witt’i öğrendik, iki kültürlendik. Yerli dizileri küçük görenler utanır mı dersiniz?

Hülya’nın bir gram değişmediği ve iyileşmediği izlenimi yaratılsa da katilin eski ortak çıkmasıyla Hülya aklandı. “Sizce sevgi herkesi iyileştirebilir mi?” sorusuna kendi adına bir cevabı yoktu, ama iyileşme çabasını sürdüreceğini söylemesiyle hepimize umut oldu. Geçen hafta iletişim iyileştirir demiştik; şimdi diyoruz ki sevgi de iyileştirir.

Dizi yansıması:

* Travması hâlâ açılmayan Serap (Selin Şekerci) depresif düşüncelerden uzaklaşmak için 1990’lı yıllara gittiğinde nostaljik oyuncaklarla bizi de yanında götürdü. Serap’ın “‘90’lar iyiydi. Hafifti. Sonra ağırlaştı,” demesine karşılık eşi Cihan (Nejat İşler) “Herkes için hafif değildi. Ama sonra evet, çok ağırlaştı birden,” diyerek muhtemeldir ki ‘90’ların karanlık tarafına ve sonraki döneme vurgu yaptı.

* Cihan bu bölümde tıpkı Aslan’ın Devin’i iyileştirmeye çalışması gibi Serap’ın derdinin peşine düştü. Eşlerini güldürmek, yaralarını sarmak için çırpınan (eski kardeşler, yeni düşmanlar) Aslan ve Cihan izleyiciden tam not aldı.

* İyi mafya ikiyüzlülüğü hız kesmeden sürüyor. Çocukların okumasına destek olan Hülya, bir yandan da çocukların daha tehlikeli bir dünyada yaşamasına sebep olan mafyanın içinde mesela. İyi oluyor bu sahneler, bizler de böylelikle unutmuyoruz.

* Hastanede tesadüfen doktor önlüğü bulup doktor kılığında dolaşarak birtakım işler çeviren karakter klişesi eklenmeseydi iyiydi; finalinin yaklaştığı söylenen diziyi giderayak sıradanlaştırmaya gerek yok.

Gözden kaçmayan detaylar:

* Bölüm boyunca diyaloglara serpiştirilen konu, bir insanın değişip değişmeyeceği, iyileşebilip iyileşemeyeceği, sevginin bu iyileşmede etkisi olup olmadığıydı. Bölümden replikler kafamızda dönüyor: “Kötü her zaman kötüdür,” “Sevginin iyileştiremeyeceği bir insan olabilir mi?” Bu aslında gelişim kuramları, bilişsel ve davranışçı kuramlar, evrim psikolojisi, belirlenimcilik derken farklı dallarca veya kuramlarca yıllardır süren bir tartışmanın konusu. Biz de diyoruz ki bu sorunun cevabından ziyade bizim olumlu yönde değişmeye, iyileşmeye olan niyetimiz ve çabamızdır değerli olan. Hülya Soykan’ınki gibi.

Künye
Yayın mecrası:
Show TV
Yapım: Ay Yapım
Yapımcı: Kerem Çatay
Yönetmen: Ahmet Katıksız
Senaryo: Hakan Bonomo, Ali Kobanbay
Müzik: Toygar Işıklı
Oyuncular: Kıvanç Tatlıtuğ, Serenay Sarıkaya, Nur Sürer, Musa Uzunlar, Nejat İşler, Canan Ergüder, Ayda Aksel, Selin Şekerci, Yüsra Geyik, Alper Çankaya, Umutcan Ütebay, Şirin Sultan Saldamlı, Mine Kılıç, Nurcan Eren, İpek Tenolcay, Ali Savaşçı, Abdurrahman Yunusoğlu, Rüçhan Çalışkur, Emel Göksu

Dizicinin Rehberi – Aile: Ağlayanlar, kaybedenlerDizicinin Rehberi – Aile: Ağlayanlar, kaybedenler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.