Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Hayal satıcıları

Dün akşam Show TV’de 42. bölümüyle ekranlara gelen ‘Kızılcık Şerbeti’nde Alev ve Abdullah’ın (Müjde Uzman, Settar Tanrıöğren) ilişkisinde gaza basılırken Polat çiftine yapılan gönderme çokça konuşuldu.

Kültür Sanat 9 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Geçen bölüm Ünalların temiz yüreklisi Mustafa (Emrah Altıntoprak) babası Abdullah’la dünürgillerden Alev (Müjde Uzman) arasındaki hisleri anlamış, Alev’le yüzleşeyim derken karşısında babasını bulmuştu. Bölümü oğluna yazıklar olsun çeken Abdullah’la açtık. Yazıklar mı olsun? Türlü gerekçelerle Alev’le buluşan Mustafa mı ki ona yazıklar olsun?

Duygular fora!

İzleyicinin onayını da ilgisini de vermediği Alev-Abdullah ilişkisini bitirmek yerine harladılar. İkili manzaraya karşı yemek yerken, tekneyle açılıp müzik dinlerken güya vedalaştı. Bu muamelenin onda birini hayat boyu görmemiş Pembe’ye (tüm sevimsizliğine rağmen) üzüldük.

Bu bölümde hem akıl hem hukuk oyunlarından galip çıkmış ama yorgun düşmüş bir Fatih (Doğukan Güngör) gördük. Aldatılınca terk eden kadın karakterlerin nesli Türk dizilerinde tükenmek üzere malum. Bizim saflığımız, Doğa (Sıla Türkoğlu) tam onlardan biri derken bir yumuşama sezdik.

Ülkemiz gönderme vahası!

Nursema-Umut çifti (Ceren Yalazoğlu, Serkan Tınmaz) epeydir sınanıyordu, ama izleyiciyi üzmeyip çifti güçlendirdiler. Evin ekonomisini birlikte göğüslemek isteyen Nursema ve kırılgan erkekliğiyle yüzleşen Umut duygusal bir sahneye imza attı.

Umut’un geçim derdi üzerinden kara para aklama iddiasıyla gündeme gelen Dilan-Engin Polat gibi çiftlere gönderme yapıldı. Umut tanıştığı ünlü bir çifte gelir kaynaklarının bir tek sosyal medya olup olmadığını sordu. Tabii ki birçok şubesi olan bir güzellik salonları varmış! Umut fakirin ekmeğiyse bu sembolik Polatlar da Umut’un ekmeği olur mu diye umutlanan Umut tıpış tıpış ağa takıldı. Bölümü Abdullah’ın Alev’e boşanacağını söylemesiyle baş ağrıları içinde bitirdik. Bir sonraki bölüm ‘burası karışacak, vaziyet alın’.

Dizi yansıması:

* Bölümde işlenen akçeli işler sosyal medya ünlülerine yapılan göndermeyle kalmadı. Doğa’nın babasının kolay yoldan para kazanma çabaları ilk bölümden beri baki. Bu kez kaypak Kayhan üzerinden borsa gibi yollarla zengin olmaya çalışıp bu ümitle yere çakılan kişilere, dolayısıyla çağımızın hastalığına değinildi.

* Bölümün nefret paratoneri ödülü bu hafta çarpık ahlak anlayışını seçim turu otobüsündeymişçesine herkesin kafasına kafasına fırlatan, politikacı ikiyüzlülüğündeki Abdullah’a gidiyor.

Gözden kaçmayan detaylar:

* Gelelim analizlere… Dizi karakter gelişimini birkaç isim üzerinden pek güzel işliyor. Bir zamanlar başörtülülere “Bunlar da her yerde” diyen Kıvılcım artık başörtülülere ayrımcılık yapılmasına kızıyor. Nursema da çok yol kat etti; kendisinin yıkıcı geleneklerden daha değerli olduğunu fark edip içsel yolculuğa çıktı. Dizi kutuplaştırıcı tonundan çıkıp birleştirici tona yaklaştı.

* Bizim ilk bölümden beri dile getirdiğimiz, ancak izleyicinin gözünden kaçan birkaç detayla bir Alev portresi çizelim. Birçok izleyicide güçlü kadın imajı çizen Alev aslında bu imaja zarar veriyor. Nursema’ya evini açmak dışında kız kardeşliğe dair bir olayı yok; hemcinsleriyle ilişkisi sorunlu. Nişanlısının eski sevgilisine rakibiymişçesine laf sokan, hemcinsi Pembe’yi hiçe sayıp eşiyle ilişkisini sürekli dürten, bu bölümde de kendisi için karısını boşamayan Abdullah’a laf sokmak için “Sizin evde herkes hanımköylü” diyen biri. Doğa’nın Nursema’ya, Nursema’nın Mihri’ye, değişen Kıvılcım’ın neredeyse tüm kadınlara desteği sırtlıyor dayanışmayı.

* Bu bölüm Pembe’nin (Sibel Taşçıoğlu) iç dünyasına girdik. Kendini ev hanımı ve anne kimliğiyle var etmiş bir kadın olarak başka bir kimlikle karşılaşınca özgüven eksikliği yaşıyor. Çalışan kadınları veya toplumsal cinsiyet rollerinin dışına çıkılmasını şeytanlaştırması bu yüzden. Ev hanımlığının ne kadar zor olduğunu görmezden gelen toplumsal anlatıya küçük çaplı bir başkaldırı aynı zamanda. Ancak bunun hıncını hemcinslerinden çıkarmayan, değeriniyse yalnızca kendinden alan bir Pembe görmeyi umut ediyoruz.

Künye
Yayın mecrası: Show TV
Yapım:  Gold Film
Yapımcı: Faruk Turgut
Yönetmen: “Ketche” Hakan Kırvavaç
Senaryo: Melis Civelek, Zeynep Gür
Müzik: Ece Ölçer, Serkan Ölçer
Oyuncular: Evrim Alasya, Barış Kılıç, Settar Tanrıöğen, Aliye Uzunatağan, Sibel Taşçıoğlu, Sıla Türkoğlu, Müjde Uzman, Ceren Yalazoğlu, Doğukan Güngör, Feyza Civelek, Serkan Tınmaz, Emrah Altıntoprak, Kayra Şenocak, Selin Türkmen, Yiğit Kirazcı, Rahimcan Kapkap, Gizem Yanık, Bahtiyar Memili, Ebru Destan

Dizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Küçük sürprizlerDizicinin Rehberi – Kızılcık Şerbeti: Küçük sürprizler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.