Dünya 8 milyar, Oasis dinleyen 6 milyar

Kardeş kavgasının sona erip Oasis'in yeniden turneye çıkacağının açıklanması iki gündür dünya basınında başlıca haberlerden. Özellikle İngiltere'de bu ilgi inanılmaz seviyelerde. Ancak ilgi boşuna değil. Rakamlar bize çok şey anlatıyor.

Kültür Sanat 28 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
İngiliz ve ABD basını Oasis'in birleşme haberlerini manşetlerine taşıdı.

Noel Gallagher ve Liam Gallagher’in iki gün önce eş zamanlı attıkları tweetler 48 saatten uzun süredir en az siyaset ve ekonomi kadar gündemde. En azından dünyanın bir bölümü için. Oasis’in 15 yıllık bir aranın ardından yeniden bir araya gelip 14 konserlik bir turneye çıkacağının açıklanmasından sonra hem 90’ları yaşayan kuşak, hem de sonradan bu akıma dahil olanlar adeta bayram etti. Onlar kadar basının da ilgisi azalmadan devam ediyor.

Gallagher kardeşler dünya basınında

Sekiz milyar insanın yaşadığı gezegenimizde Spotify verilerine göre Oasis’in zirvedeki 10 şarkısını yaklaşık altı milyar kişi dinlemiş. Bu tekil dinleyici sayısı değil elbette. Ancak yoğun ilgiyi biraz da bu rakamlarda aranmalı. İlginin büyük bölümü doğal olarak İngiliz basınında. Fakat diğer Avrupa ülkelerini de göz ardı etmemek gerekiyor. Her ne kadar Gallagher kardeşler kıta Avrupası’nda konser vermeyeceklerini açıklasa da…

Manchester doğumlu Gallagher kardeşler kurdukları Oasis grubuyla dünya çapında milyonlarca albüm sattı.

‘Wonderwall’, ‘Champagne Supernova’ ve ‘Don’t Look Back with Anger’ gibi modern klasiklere imza atan grup Temmuz 2025’te sadece İngiltere ve İrlanda’yı kapsayan bir turneye çıkacak. Gideceklerin kentlerin en büyük stadyumlarında sahne alacak Oasis’in konser biletleri de 31 Ağustos’ta satışa çıkıyor. Peki ne oldu da Oasis yeniden birleşme kararı aldı?

Bir boşanma, birleşme hikâyesi mi?

Paris’in batısında yaz aylarındaki Rock en Seine festivali her yıl dünya çapında müzisyenleri ağırlıyor. 2009’da bu isimlerden biri Oasis’ti. Daha önce de gerilimli anlar yaşayan Manchester doğumlu Noel ve Liam kardeşlerin konserden önce yaşadıkları kavga her ikisi için bardağı taşıran son damla oldu. 1991’de kurulan grup artık “olmayacağını” açıklamıştı. Müzik dünyasında onlarca örneğine rastladığımız bu ayrılık yine çok sayıda örneğine denk geldiğimiz bir yeniden birleşmeye evrildi. Bir iddiaya göre bu birleşmenin arkasında yaklaşık 25 milyon dolarlık bir boşanma davası var.

Bir süre önce Noel Gallagher eşinden boşanmış ve bu ona yaklaşık 25 milyon dolara mâl olmuştu. The Guardian sürpriz birleşmeyi bu maddi yüke bağlıyor. Bu durumda Liam abisine el uzatmış, bir efsanenin yeniden dirilmesi için orta yolda buluşmak üzere adım atmıştı. 14 konserlik programdan Oasis’in yüklü bir gelir elde edeceği kesin. Muhtemelen biletlerin satışa çıktığı gün kısa sürede tükendiğine dair haberler göreceğiz yakında.

Liam Gallagher 2018’de İstanbul’daydı

Uzun süre soyadları ve Manchester City tutkuları koskoca kariyerlerinde az sayıdaki ortak noktalar olarak kalan Gallagher kardeşlerin turne dışında yeni şarkı veya albüm kaydı yapıp yapmayacağı şimdilik bilinmiyor. Hatta konserlerde çalacakları şarkılar da şu an sır. Neredeyse bir yıl sonra başlayacak turneye kadar kardeşlerin yeniden kavga etme ihtimalini göz ardı etmeyenler de var. Öyle ya, geçmişte bunun örnekleri yaşandı. Üstelik biri de grubun dağılmasına neden oldu.

2018’de İstanbul’da Maçka Küçükçiftlik Park’ta konser veren Liam Gallagher ve abisi Noel Gallagher’ın bu birlikteliği nasıl bir hikâye doğuracak merak konusu. Yaşlar ilerledikçe kan bağı ister istemez bir yumuşama mı getirdi? Yoksa mesele sadece “duygusal” mı, bunu gelecekte öğrenme şansımız yüksek. Hatta kim bilir, turnenin hikâyesini anlatan belgeselin çekimleri şimdiden  başlamıştır bile…

Ceza'dan dokuz yıl sonra yeni albüm: 'Yatay Zeka'Ceza’dan dokuz yıl sonra yeni albüm: ‘Yatay Zeka’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.