Dünya Göçebe Oyunları kurt ulumalarıyla başladı

Kazakistan'ın başkenti Astana Dünya Göçebe Oyunları'na ev sahipliği yapıyor. 14 Eylül'e kadar devam edecek oyunların açılış töreni Türk tarihinden motiflerle gerçekleşti.

Kültür Sanat 11 Eylül 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da 89 ülkeden 21 geleneksel spor dalında iki binden fazla sporcunun katıldığı 5. Dünya Göçebe Oyunları Astana Arena Stadı’nda görkemli bir törenle açıldı. Bir önceki Göçebe Oyunları 2022’de Bursa’daydı. ‘Büyük Bozkırda Buluşma’ adıyla düzenlenen oyunlar 13 Eylül’de sona erecek.

Açılışa 89 ülkeden sporcu katıldı.

Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı katılımcı ülkelerin geçit töreni bir görsel şölene dönüştü. Orhun Yazıtları’nın gösterildiği ve Bilge Kağan’ın vasiyetinin okunduğu gecede farklı coğrafyalarda yaşayan Türkler tarafından ortak sembol olarak kabul edilen kurtlar sahada resmi geçit yaptı. 5. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış törenine göçebelerin zengin tarihi, kültürü ve geleneklerini canlandıran renkli sahneler damga vurdu. Özellikle Sakalar döneminin, Tarihi İpek Yolu’nun ve Türk halklarının eski savaş geleneklerinin yer aldığı sahneler seyircilerin büyük beğenisini topladı. Yaklaşık 2,5 saat süren 5. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış töreni Kazak sanatçı Dimaş Kudaybergen’in sahnesi ile sona erdi.

Bilge Kağan’dan Farabi’ye

Açılış konuşmasında dünyadaki göçebe uygarlığının doğduğu ve geliştiği toprakların şimdiki Kazakistan sınırları olduğuna işaret eden Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, “5 bin yıl önce göçebeler atı evcilleştirerek tüm dünyaya yayılan bir binicilik kültürünün temelini oluşturdular. Ustaları, gelişmiş silahlar ve mücevherler yaptılar. Bunun canlı kanıtı Saka dönemine ait Altın elbiseli adamlardır. Kazak toprakları dünyaya Farabi ve Hoca Ahmet Yesevi gibi bilimin ve hümanist fikirlerin gelişmesine önemli katkılarda bulunan seçkin şahsiyetleri kazandırdı. Bu uçsuz bucaksız bozkırda farklı zamanlarda Hun İmparatorluğu ve Türk Kağanlıkları, Altın Ordu ve Kazak Hanlığı yükseldi” dedi.

Kurtuluş Savaşı'nın bilinmeyen yüzü: Topkapı Sarayı'ndan Efes'e tarihimizi de çalmak istemişlerKurtuluş Savaşı’nın bilinmeyen yüzü: Topkapı Sarayı’ndan Efes’e tarihimizi de çalmak istemişler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.