Dünya küçük; Napoli’de Araplara ait tapınak bulundu

İtalya'nın güneyindeki Napoli yakınlarında bir Arap tapınağı bulundu. Tapınağın sahibi Petra antik kentinden buraya göç eden Nebatiler. Sular altında kalan tapınak Nebatilerin ana tanrıçası Duşara için iki bin yıl önce inşa edilmiş.

Arkeoloji 1 Kasım 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Arkeologlar Napoli yakınlarındaki İtalyan sahilinde su altında kalmış antik sunaklar ve yazılı mermer levhalar keşfetti. Bu keşfi özel kılansa sahip olduğu tarihi önem. Keşfi yapan arkeologlara göre burası muhtemelen ‘Indiana Jones ve Son Haçlı Seferi’ filmindeki Nebatilerin İtalya’daki kalıntıları. Bugünkü Ürdün’deki Petra antik kentinin de kurucusu olan Nebatiler iki bin yıl önce Güney İtalya’ya göç edip burada bir yerleşim kurmuştu. Su altında keşfedilen sunak bu kültüre ait tarihi bir yapı.

Tapınak volkanik bölgeye inşa edilmiş

Nebatilerin ana yurtlarından binlerce kilometre uzakta inşa ettikleri tapınak Napoli’nin yaklaşık 16 kilometre doğusunda, volkanik Campi Flegrei sahilinde. Roma döneminde Puteoli olarak bilinen şehir Roma dünyasının dört bir yanından gelen gemilerin tahıl gibi ticaret mallarını getirmek üzere yanaştığı büyük bir limandı.

Yüzyıllar boyunca yaşanan volkanik faaliyetler Pozzuoli’deki kıyı şeridini önemli ölçüde değiştirmiş, Roma döneminden kalma yaklaşık iki kilometre uzunluğundaki depoları ve antik liman bölgesiyle ilişkili diğer binaları sular altında bırakmış ve korumuştur. Denizden çıkarılan eserler 18. yüzyıla kadar gömülü bir tapınak olduğunu düşündürse de kimse tam olarak nerede olduğunu bilmiyordu.

Nebatilerin ana tanrıçası Duşara’ya adanan tapınak

2023 yılında bölgenin deniz tabanının haritasını çıkaran araştırmacılar Roma tarzı duvarlara sahip iki batık oda keşfetti. Bu duvarlar iki büyük oda oluşturuyordu. Beyaz mermerden yapılmış iki sunak odalardan birinin duvarına yaslanmıştı. Her iki sunak da muhtemelen bir zamanlar kutsal taşları barındıran birkaç dikdörtgen girinti içeriyordu. Odaların her birinde ayrıca üzerinde Latince Dusari sacrum yani eski Nebati dinindeki “ana tanrıça Duşara’ya adanmıştır” yazılı mermer bir levha bulunuyordu.

Nebati Krallığı Kuzey Arabistan’dan Doğu Akdeniz’e kadar uzanıyordu. milâttan önce dördüncü ve ikinci yüzyıllar arasında Nebatiler tütsü, altın, fildişi ve parfüm gibi lüks malların artan ticaret ağını kontrol etmiş ve milâttan sonra birinci yüzyılın sonlarına doğru büyük bir servet biriktirmişlerdir. Bugün Ürdün sınırları içinde kalan Nebatilerin başkenti Petra krallığın görkemli günlerinin mirasını bugüne taşıyor.

Anadolu'nun son durağı Haydarpaşa kültür vadisi oluyorAnadolu’nun son durağı Haydarpaşa kültür vadisi oluyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.