Dünya Mimarlık Festivali’nde Türkiye’ye dört ödül

Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali'nde (World Architecture Festival) Türkiye'ye ödüller gelmeye başladı. Türkiye’den üç proje yarıştıkları kategorilerde yılın projeleri seçilirken bir projeye de Yüksek Övgüye Değer ödülü verildi.

Kültür Sanat 7 Kasım 2024

17. Dünya Mimarlık Festivali Singapur’da başladı. Türkiye’nin farklı bölgelerinden 16 proje 33 dalda yarışın içinde. Festivalin ilk gününde Türkiye dört dalda ödül aldı. Türkiye’den üç proje kategori kazananı olurken bir proje de Yüksek Övgüye Değer bulundu. Ödül alan projeler müze, cemevi, santral ve tarihi kale yapısı projeleri olarak sıralandı.

Renzo Piano imzalı İstanbul Modern binası Mayıs 2023’te kapılarını ziyaretçilere açmıştı.

Renzo Piano’nun İstanbul’a imzasına bir ödül daha

Bu yılın finalistleri arasında Zaha Hadid Architects, WOHA, Renzo Piano Building Workshop, MVRDV, Tadao Ando Architect & Associates, Kohn Pederson Fox ve Nikken Sekkei gibi dünyanın önde gelen mimarlarıyla Türkiye’den Erkal Mimarlık, Emre Arolat Mimarlık, Arzu Özsavaşçı Mimarlık ve Bilgin Mimarlık projeleri var. İtalyan mimar Renzo Piano’nun eseri İstanbul Modern Kültür kategorisinde yılın yapısı seçildi.

Fındıklı’daki bina açıldığı günden bu yana pek çok mimarlık ödülü kazandı. Bunlardan biri de National Geographic’in verdiği En İyilerin İyisi ödülüydü. 17. Dünya Mimarlık Festivali’nde aynı branşta yarışan eserler arasında Haliç kıyısındaki Artİstanbul Feshane de vardı.

Emre Arolat imzalı Küçükçekmece Cemevi Kamusal Yapı dalında ödül kazandı.

Emre Arolat imzalı cemevine ödül

Emre Arolat’ın imzasını taşıyan İstanbul Küçükçekmece’deki cemevi, Kamu Yapısı kategorisinde ödüle lâyık görüldü. Emre Arolat imzası taşıyan Mersin’deki Yumruktepe Arkeoparkı da adaylar arasında.

Konya Karapınar’daki santral ödüle lâyık görüldü.

Konya ovasındaki santrale de ödül

Konya’da bu yıl faaliyete geçen santral ödül kazanan yapılardan biri oldu. Enerji Üretimi ve Lojistik kategorisinde Bilgin Mimarlık imzası taşıyan Kalyon Karapınar GES Santrali 15 adayı geride bırakarak En İyi Yapı ödülüne lâyık görüldü.

Çanakkale’deki Seddülbahir Kalesi Yüksek Övgüye Değer bulundu ve ödül kazandı.

Tarihi kale Övgüye Değer bulundu

Çanakkale Boğazı kıyısındaki Seddülbahir Kalesi geçen ay uzun soluklu restorasyonun ardından kapılarını ziyaretçilere açmıştı. Arzu Özsavaşçı Mimarlık imzası taşıyan restorasyon Singapur’da Yüksek Övgüye Değer Ödülü’ne lâyık görüldü.

Metroyla gidilebilen antik kent: PergeMetroyla gidilebilen antik kent: Perge

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.