Dünyanın en eski haritasının sırrı çözüldü: Üç bin yıllık kil tablette ‘Nuh’un Gemisi’ izi var

Dünyanın bilinen en eski haritasının sırrı çözüldü. Üç bin yıl önce kil tablete kazınan haritada 'Nuh'un Gemisi'nin de anlatıldığı ortaya çıktı. Irak'ta gün yüzüne çıkarılan Babil İmparatorluğu dönemine ait harita British Museum'da sergileniyor.

Arkeoloji 29 Ekim 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Londra’daki British Museum’da sergilenen dünyanın bilinen en eski haritasının gizemi çözüldü. Milâttan önce 6. yüzyıl civarına tarihlenen ve günümüz Irak sınırları içindeki Babil İmparatorluğu şehri Sppar’da keşfedilen kil tablet bilinen en eski dünya haritası. Londra’daki müzede sergilenen bu antik eser sadece Babil İmparatorluğu’nun coğrafyasını değil, o dönemde bilinen inançları da yansıtıyor.

142 yıldır sırrı çözülemiyordu

Bilim insanları ‘İmago Mundi’ olarak da bilinen, yaklaşık üç bin yıl öncesine ait kil tablete kazınmış dünyanın en eski haritasını çözdü. Haritadaki metinde ‘Nuh’un Gemisi’ne benzer bir hikâyenin varlığı keşfedildi. 1882’de British Museum envanterine dahil edilen kil tablet 142 yıldır müzede olmasına rağmen tercüme edilememişti. Kil tabletteki yazılar uzun yıllar süren araştırmalarla nihayet çözüldü.

Yapılan çalışmalar sonucu tablette yer alan “parsiktu” teriminin Büyük Tufan’dan kurtulmak için yapılan geminin büyüklüğünü açıklamak amacıyla kullanıldığı düşünülüyor. Araştırmayı yürüten British Museum  sözcüsü “Bu oldukça önemli ve üstünde düşünülmesi gereken ilginç bir konu, çünkü hikayenin aynı olduğunu ve elbette birinin diğerine yol açtığını gösteriyor” dedi.

İyi ki modernleştik: Antik Çağ'da ne kadının adı var ne tuvalet!İyi ki modernleştik: Antik Çağ’da ne kadının adı var ne tuvalet!

2023 yılında Türkiye'de en önemli 10 arkeolojik keşif2023 yılında Türkiye’de en önemli 10 arkeolojik keşif

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.