Edebiyat profesörüne had bildirmeye kalktılar, azarı yediler!

Filolog ve edebiyat eleştirmeni Prof. Dr. Nevzat Kaya en çok da Yüzüklerin Efendisi' serisiyle ilgili aykırı görüşleriyle tanınıyor. Kaya'nın son videosundaki 'Yüzüklerin Efendisi' öfkesinden Kafka'dan Wagner'e, pırasadan çileğe herkes nasibini aldı!

Kültür Sanat 22 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

O Ege Üniversitesi’ndeki derslerinde öğrencilerin yer kapmak için yarıştığı, internette yayınlanan videoları kısa sürede binlerce kez izlenen bir profesör. 2013 yılından bu yana kurucusu olduğu Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü hocası Prof. Dr. Nevzat Kaya’dan bahsediyoruz. Kimi zaman sert, kimi zaman aykırı görüşleri ve kendine has üslubuyla, edebiyat, mitoloji ve sanat tarihi alanında yayınladığı videolarla tanınan Kaya’nın uzmanlık alanı Klasik Yunan kültürünün 19. ve 20. yüzyıl batı edebiyatlarında alımlanışı. Kaya’nın çalışma alanları arasında edebiyatta cinsiyet ve de var. Tüm bunların yanı sıra Kaya daha önce birçok kez açıkladığı gibi dik duruşlu bir ‘Yüzüklerin Efendisi’ “karşıtı!”

Kaya özellikle küresel çapta büyük hayran kitlesine sahip ‘Yüzüklerin Efendisi’ serisine dair düşünceleriyle dikkat çekiyor. Kaya paylaştığı son videoda da seriye yönelik eleştirilerinden dolayı kendisine tepki gösteren bir takipçisine cevap verdi: “Gerizekalı! ‘Lord of the Rings/ Yüzüklerin Efendisi’ kutsal kitap mı, Tolkien (serinin yazarı) peygamber mi?”

Kaya bu kutsal kitap kıyaslamasını yaptı, zira gelen yorumlardan biri “Kuran-ı Kerim olsa böyle car car öter miydin?” idi.

Kaya kendine has üslubuyla serinin fanatik hayranlarına kendini açıkladı, neden sevmediğini anlattı. Üstelik bununla da yetinmedi. Yazar Franz Kafka’yı sevmediğini açıkladı. Hatta ‘Kuran olsa böyle demezdin” diyen sosyal medya kullanıcılarına yanıt vermek için bir de benzetme kullandı: “Pırasa ile çileği niye karıştırıyorsun? Ki o, çilek bile değil!” diyerek işin içine sebze ve meyveleri de kattı!

Kısacası Nevzat Kaya’nın ‘Yüzüklerin Efendisi’ sinirinden Kafka’dan Wagner’e, pırasadan çileğe geniş bir kitle nasibini aldı.

Yüzüklerin Efendisi ve Harry Potter ormanın derinliklerindeYüzüklerin Efendisi ve Harry Potter ormanın derinliklerinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.