Efes antik kenti geceleri ışıl ışıl

Bir zamanların en büyük en görkemli kenti artık geceleri de ziyaret edilebiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çalışmasıyla Efes antik kentinin tarihi yapıları ve yolları ışıklandırıldı. Ortaya ziyaretçiler için muhteşem bir deneyim fırsatı çıktı.

Kültür Sanat 4 Mayıs 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Celsus Kütüphanesi'nin gece görüntüsü

Burası bir zamanlar dünyanın en büyük ve en zengin şehriydi. Denizle bağlantısı yüzyıllar önce kesilen antik kent, limanı ve ticareti sayesinde bugün de hayranlıkla bakılan yapılarla donatılmıştı. Günümüzde İzmir’in Selçuk ilçesi sınırlarında kalan antik kent artık geceleri de ziyaret edilebiliyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan antik kent Ramazan Bayramı’ndan itibaren ziyaretçilerini gece saatlerinde de ağırlıyor. Celsus Kütüphanesi ve dünyanın en büyük antik tiyatrolarından birine ev sahipliği yapan bu tarihi yerleşim, beklendiği üzere gece saatlerinde de ziyaretçilerin ilgi odağı.

Dünyanın en büyük antik tiyatrosuna giden yol.

Efes antik kenti gece yarısına kadar açık

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bazı müze ve ören yerlerinin ziyaret saatleri turizm sezonu boyunca uzatıldı. Efes antik kenti de bunlardan biri. Aspendos, Side ve Patara projenin şu aşamada hayata geçirildiği diğer antik yerleşimler. Bu antik kentler saat 00.00’a kadar ziyaret edilebiliyor. Afrodisias başta olmak üzere ziyaretçi yoğunluğunun fazla olduğu antik kentlerde de ilerleyen dönemlerde gece gezmesi uygılamasına geçilmesi planlanıyor.

Efes’in ikinci girişinden Celsus Kütüphanesi’nin günbatımı görünümü.

İlk yerleşim izlerinin 6 bin yıl öncesine uzandığı Efes, milattan önce 3. yüzyıla tekabül eden Helenistik Çağ ile büyük bir gelişim kaydetmeye başlar. Portekiz’den Fırat nehrine uzanan Roma İmparatorluğu’nun en önemli şehirlerinden biri konumundaki antik kent, Hristiyanlık tarihinde de büyük öneme sahip. İznik Konsülü’nde kabul edilen Dört İncil’den biri olan Yuhanna İncili, Aziz Yuhanna tarafından Efes’te yazılmıştır. Burası aynı zamanda İncil’de adı geçen ve tamamı Anadolu’da bulunan 7 Kutsal Kilise’den birine evsahipliği yapıyor.

10Haber antik kentleri geziyor: Kutsal kent Efes10Haber antik kentleri geziyor: Kutsal kent Efes

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.