Fragmanlı Vizyon Raporu: Yılın en iyisi nihayet sinemalara geldi!
Dikili'nin efsanevi belediye başkanı Osman Özgüven'in mücadelesi 'Komünist Osman' belgeselinde anlatılacak. Çekimleri 19 ay süren belgeselin ilk gösterimi 25 Mart'ta, İzmir'de ücretsiz gerçekleştirilecek.
12 Eylül askeri darbesinden önce Fatsa’da belediye başkanı seçilen Fikri Sönmez, namı diğer Terzi Fikri, daha darbe öncesinde sistemin hedefi haline gelmiş ve düzenlenen bir operasyonla tutuklanıp yargılanmıştı. 12 Eylül sonrasında ise sistemin hedefinde bir başka belediye başkanı vardı. 1984 yerel seçimlerinde Dikili’nin belediye başkanı seçilen Osman Özgüven, namı diğer Komünist Osman. Fikri Sönmez gibi Osman Özgüven’in de hayatı ve mücadelesi belgesele konu oldu. Yönetmenliğini Gökmen Ulu’nun yaptığı ‘Komünist Osman’ belgeselinin galası 25 Mart Cumartesi saat 18.00’de İzmir’de yapılacak. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki gösterim ücretsiz olacak.
Osman Özgüven, yıllarca sağ eğilimli partiler tarafından yönetilen Dikili’de, 12 Eylül cuntasının kaymakam ve aynı zamanda belediye başkanı olarak ‘atadığı’ Ayhan Koç’un dört yıl süren yönetimi sonrasında, 1984’teki seçimlerde Sosyal Demokrasi Partisi’nin (SODEP) adayı olarak seçimi açık farkla kazanmıştı. İlk icraatı belediyeye makam aracını kullanmak yerine motosikletiyle belediye gitmek oldu. Ama onu farklı kılan sosyal belediyecilik anlayışına uygun icraatları ve 12 Eylül sonrasında Dikili’de düzenlediği etkinliklerle darbenin karanlık günlerinde özgürlük adına alan açmasıydı. 1986’da, askeri darbeden altı sene sonra, Dikili’de düzenlenmeye başlanan Barış, Emek ve Demokrasi festivalleri, Özgüven’in bugün de hatırlanan, iz bırakmış projelerinden. Fikir insanları, sanatçılar, sivil toplum liderleriyle küçük kasabayı adeta bir düşünce platformuna dönüştüren Özgüven, Uğur Mumcu, Aziz Nesin, İlhan Selçuk, Genco Erkal, Zülfü Livaneli gibi aydınlarla halkı buluşturuyordu.
Dört dönem belediye başkanı seçildi
‘Ege’de Türk-Yunan barışı, düşünce özgürlüğü, kadın ve çocuk hakları ve çevre’ eksenli bir siyaset izleyen Özgüven’in yönetim anlayışı sosyal yerel hükümet olmaktı. Bu da; su, sağlık, ulaşım, temel gıda gibi hizmetleri halka ücretsiz götürmek anlamına geliyordu. Yerel siyasette aşılmadık uygulamalara imza atan Osman Özgüven, 1894-1994 ve 2004-2013 yıllarında dört dönem belediye başkanlığı yaptı. Sistemin alışık olmadığı bu belediye başkanı hakkında “ihaleye fesat karıştırmak” iddiasıyla açılan davada hapis cezası aldı.
İz Gazete’ye konuşan yönetmen Ulu, “Geliştirdiği demokratik direniş eylemleri kitlelere öğretici ve yol göstericiydi. Korkusuz bir eylem adamıydı. Özgüven’in tek adam rejimine karşı da cesaretle mücadele etti, bu nedenle iktidarın hışmına uğradı, ayrıca FETÖ kumpasına maruz kaldı” dedi. Gökmen Ulu, “Bu sıra dışı serüvende Osman Özgüven belgeselimizin başkahramanı ama onu tek başına değil, onurdaşlarıyla birlikte anlattık. Olaylara, çarpıcı olgulara yer vererek ilerledik. Bütün hikâyeler emek, demokrasi, barış ekseninde ilerliyor. Bu belgesel Osman Özgüven ve yoldaşlarına saygı duruşudur. Temel hedefi ise model göstermektir. Genç ve orta yaştakiler Osman Özgüven’i tanımıyor, yaptıklarını bilmiyor. Böylece tanışacaklar, şaşıracaklar ve onu çok sevecekler” dedi.
Kimler yok ki?
Belgeselin yapımcılığını Oben Ulu, çalışmanın 19 ay sürdüğünü ve büyük emek ürünü olduğunu söyledi. Uzun yıllar Osman Özgüven’in basın danışmanlığını yapan Oben Ulu, “Gönüllülük esasıyla çalışan Gökmen, 60’tan fazla kişiyle röportaj yaptı. Geniş kapsamlı arşiv ve tasnif çalışmasıyla da belgeseli zenginleştirdi, zamanın ruhunu çok iyi yansıtmayı başardı. Sürükleyici belgesel, İlhan Selçuk’tan Uğur Mumcu’ya, Tarık Akan’dan Erdal İnönü’ye kadar, Özgüven’e yoldaşlık eden pek çok isme dair ilk kez yayınlanacak görüntülerle dopdolu” dedi.
Belgeselin anlatıcıları arasında Osman Özgüven’in ailesi, mesai arkadaşları, sendikacılar, çevreciler, işçiler, gazeteciler, yazarlar, hukukçular, bilim insanları, Midilli’deki Yunan dostları siyasetçiler Murat Karayalçın, Kemal Anadol, Özgür Özel, Atila Sertel, Mustafa Moroğlu, Yaşar Seyman, Hakkı Ülkü, Yüksel Çakmur, Aziz Kocaoğlu, Tunç Soyer ve onu yakından tanıyan sanatçılar Genco Erkal, Zülfü Livaneli, Suavi, Rutkay Aziz, Cahit Berkay, Orhan Aydın da bulunuyor.