Yazar Sally Rooney Z Kuşağı’nın Salinger’ı olmaktan sıkılmış
Kuşağının en iyi yazarlarından Sally Rooney'nin dördüncü romanı 'İntermezzo' okurla buluştu. Merakla beklenen roman eleştirmenlerden tam not aldı. Büyük bir çoğunluk romanı Rooney'in en iyi eseri olarak tanımlıyor.
Dünyanın dört bir yanında merakla beklenen gün geldi. Kuşağının en iyi yazarlarından Sally Rooney’nin dördüncü romanı ‘İntermezzo’ okurlarla buluştu. Dili, üslubu, duruşu ve bugüne dek yayımladıklarıyla edebiyat dünyasının her adımını merak ettiği İrlandalı yazar son romanında her zamanki gibi kadın başkahraman yerine, aralarında yaş farkı olan ve birbirleriyle pek ortak noktaları olmadığını düşünen iki yaslı kardeşin ilişkisini konu alıyor.
Rooney The Guardian’a genç romancı kimliğini bırakmak için sabırsızlandığını, Snapchat kuşağı yazarı olsa da bu uygulamanın ne olduğunu bile bilmediğini ve artık olgunluk evresine geçtiğini anlatmıştı. Görünen o ki yazarın olgunluk evresine geçtiği konusunda hemfikir. Zira eleştirmenler ‘İntermezzo’nun neredeyse mükemmel olduğunu düşünüyor. Romanlarının merkezine samimiyet, iletişim ve arzu temalarına her daim yer veriyor Rooney. Ancak eleştirmenler genel olarak ‘Intermezzo’nun diğerlerinden daha “özgüvenli” olduğu konusunda hemfikir.
Rooney’in son harikası hakkında kimler ne demiş, buyurun.
The Guardian’dan Anthony Cummins kitabın gerçekten harika olduğunu söyledi. Romanın kederin yarattığı çılgınlıklar hakkında dokunaklı, komik bir kitap olduğunu yazdı. Cummins romanın Rooney’nin karmaşık romantik ilişkilere dair bugüne kadarki en zengin anlatımı” olduğunu söyledi. Bu arada hatırlatalım. Rooney ilişkiler hakkında yazmaya yabancı değil; 2018 tarihli ‘Normal İnsanlar’ romanı yazarı küresel bir fenomene dönüştürmüştü. Bir televizyon dizisine de odaklanan kitap ilişkileri merkezi alıyordu.
The Independent’tan Jo Hamya ise değerlendirmesinde Rooney’e beş yıldız verdi. Sonunda yeteneğinin tüm potansiyelini keşfettiğini söyledi.
Eleştirmen Anna Bonet de kitabı “harika” ve “Rooney’nin şu ana kadarki en iyi kitabı” olarak tanımlamasına rağmen “kusursuz bir roman olmadığını” yazdı. FT’den Shahidha Bari de aynı fikirde ve romanın zayıf noktasının “yardımcı kadın karakterlerin tasviri” olduğunu söyledi.
Çoğu kişi ‘Intermezzo’nun diğer romanlarından bir adım önde olduğu konusunda hemfikir olsa da Lola Seaton New Statesman’daki yazısında ‘Arkadaşlarla Sohbetler’ ve ‘Normal İnsanlar’daki o sıkı özgüvenden yoksun olduğunu düşünüyor.
Vox Kültür ekibinden Constance Grady ise Rooney’i “21. yüzyılın en nadir yaratıklarından biri, bir tek boynuzlu atı, edebi kurgu alanında ünlü bir yazar” olarak tanımladıktan sonra “Derinden hissedilen Intermezzo’da ünlü romancı Tanrı ile satranç oynuyor. Romanın mükemmel olduğunu bildirmekten mutluluk duyuyorum” dedi.