Endonezya’da yanardağ, Tanzanya’da sel felaketi ve toplam 58 ölü
Endonezya'da tarihi bir keşif gerçekleşti. Sulawesi adasındaki bir mağarada en az 51 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen insana benzeyen üç figür ve bir yaban domuzdan oluşan mağara resmi bulundu.
Fransa’nın güneybatısındaki Lascaux, bir av sahnesini tasvir eden binlerce yıllık duvar resmiyle tanınıyor. Antrolpologların büyük ilgi duyduğu bu duvar resminin çok daha eskisi Fransa’ya binlerce kilometre uzaklıktaki Endonezya’da bulundu. Ülkenin doğusundaki Sulawesi adasındaki bir mağarada en az 51 bin 200 yaşında olduğu tahmin edilen bir mağara resmi bulundu. Bu keşif, Sulawesi adasında mağara resmini bilinen en eski duvar resmi yapıyor. Bilinen diyoruz çünkü daha önce bu unvan yine Endonezya’daki 45 bin yıllık bir mağara resmini aitti. Bu da gelecekte aynı coğrafyada benzer nitelikte daha eski buluntulara rastlanabileceği anlamına geliyor.
Avustralya’daki Griffith Üniversitesi’nden araştırmacı ekibinden Prof Maxime Aubert BBC News’e yaptığı açıklamada, keşfin insan evrimi sırasında yaratıcılığa yeni bir ışık tuttuğunu söyledi. “Resim karmaşık bir hikâye anlatıyor. Hikâye anlatımına dair elimizdeki en eski kanıt. O dönemde insanların soyut düşünme kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor” dedi. Griffith Üniversitesi, Southern Cross Üniversitesi ve Endonezya Ulusal Araştırma ve İnovasyon Ajansı’ndan araştırmacılar bulgularını Nature dergisinde yayınladı.
Endonezya’daki son bulgu, lazer kullanılarak sanat eserinin üzerinde oluşan kalsiyum karbonat katmanlarından küçük örnekler alınarak yeni bir yöntemle tarihlendirildi. Bu sayede bilim insanları resmin belirli kısımlarına odaklanabiliyor ve daha doğru bir tarihleme yapabiliyor.
Öte yandan İspanya’nın güneyinde Endülüs’teki Cantabria ve Extremadura’da bilim insanlarının 64 bin yıldan daha eski olduğunu iddia ettikleri bazı resim örnekleri bulunmakta Ancak bu bulgular tartışmalı ve yaygın olarak reddediliyor çünkü araştırmacıların bunları nasıl örneklediği ve tarihlendirdiği belirsiz.