‘6 milyar dolarlık başkan’ yargılanmaya devam ediyor… Trump’ın eski avukatı suçlamaları kabul etti
G20 sıcaklıkların rekor kırdığı günlerde bile fosil yakıt kullanımını azaltmak için anlaşmaya varmayı beceremedi. Rusya ve Suudi Arabistan gibi dünyanın büyük petrol üreticileri direniyor.
Hindistan’da toplanan kısaca G20 olarak bilinen dünyanın önde gelen ekonomileri, bazı üretici ülkelerin itirazları üzerine fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması konusunda dünyanın dört bir yanının sıcaklarla kavrulduğu günlerde bile uzlaşmaya varamadı. Bilim insanları ve aktivistler, Çin’den Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar uzanan coğrafyada aşırı hava koşulları dünyanın karşı karşıya olduğu iklim krizinin altını çizerken, uluslararası kuruluşların küresel ısınmayı engellemek için harekete geçme konusunda ayak sürümesinden bıkmış durumdalar.
Dünya milli gelirinin ve emisyonunun üçte ikilik bölümünü üreten G20 üyesi ülkelerin iklim değişikliğine karşı mücadele için ortak tavır alması ve Hindistan’ın sahil eyaleti Goa’nın Bambolin kasabasında dört gün süren toplantılarının sonunda ortak bir bildiri yayınlamaları bekleniyordu. Ancak 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitelerinin üç katına çıkarılmasının da aralarında bulunduğu bazı konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle ortak sonuç bildirisi yayınlanamadı.
Ortak bildirinin gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelere küresel iklim değişikliğiyle mücadele için 2020-2050 arası yılda 100 milyar dolar destek sağlama ve Ukrayna’daki savaşın tanımlanması gibi konuları içeren bölümlerinde konsensüs sağlanamadığı belirtiliyor. Konu hakkında bilgi sahibi iki kaynak, fosil yakıt kullanımının gün boyu süren tartışmaların en önemli konusu olduğunu ancak yetkililerin hızlı şekilde kullanımı azaltma ve emisyon düşürmeyle ilgili izlenecek yolun dillendirilmesi konusunda fikir birliğine varamadığını söyledi.
Cuma günü geç saatlerde Reuters tarafından incelenen bir taslakta şöyle deniyordu: “Farklı ulusal koşullara uygun olarak azaltılmamış fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması yönünde çaba sarf edilmesinin önemi vurgulanmıştır.”
Ancak Cumartesi akşamı ortak bir bildiri yerine, “Diğerlerinin azaltma ve uzaklaştırma teknolojilerinin bu tür endişeleri gidereceği konusunda farklı görüşleri olduğunu” belirten bir yönetim bildirisi yayınlandı.
Hindistan Enerji Bakanı R.K. Singh, konferansın sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, bazı ülkelerin fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması yerine karbon yakalama yöntemini kullanmak istediğini söyledi. Singh bu ülkelerin isimlerini vermemekle birlikte ancak büyük fosil yakıt üreticileri Suudi Arabistan, Rusya, Çin, Güney Afrika ve Endonezya’nın bu on yıl içinde yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması hedefine karşı çıktıkları biliniyor.