ABD yönetimi derdini basına sızdırdı: Rus gemileri 100’den fazla kez Türk limanlarına uğramış

ABD'nin yaptırım uyguladığı Rus kargo gemilerinin, Rusya'ya yaptırım uygulamayan tek NATO ülkesi Türkiye'deki limanlara defalarca uğradığı öne sürüldü. Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'nin Rusya için ekonomik kanal olduğunu belirtirken, Türkiye'ye yaptırım gelebileceğini yazdı.

Dünya 1 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Gazete haberini uydu görüntüleriyle destekledi.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, Rusya’nın Ukrayna işgali için silah ve teçhizat taşıdığı gerekçesiyle ABD yaptırımına uğrayan bazı Rus kargo gemilerinin düzenli olarak Türk limanlarında durduğunu öne sürdü.

Gazetenin haberinde, “Kremlin’e yaptırım uygulamayan tek NATO üyesi Türkiye, bunun yerine Rusya için kritik bir ekonomik kanal oldu” denilirken, Rus kargo gemilerinin 2022’nin mayıs ayından beri 100’den fazla kez Türkiye’deki limanlarda durduğu belirtildi.

WSJ, Rus gemilerinin bu limanlarda tamir edildiği ya da farklı hizmetler aldıklarını yazarken, bu uygulamanın ABD yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Türk şirketlere yaptırım gelebileceği iddia edildi.

Türkiye, Rusya’ya Ukrayna işgali nedeniyle yaptırım uygulamayan tek NATO ülkesi.

Gazetenin elde ettiği kayıtlara göre söz konusu gemiler Türkiye’nin Karadeniz, Akdeniz ve Marmara kıyısındaki 20’den fazla limana demirledi. Bazıları Türkiye’den Mısır, Suriye ve İran gibi ülkelere gitti. Bazı gemiler ise Türkiye-Rusya arasında defalarca sefer yaptı. WSJ bunu devam eden ticari ilişkiye işaret olarak değerlendirdi.

Türk ve Rus yetkililerden cevap alamayan gazete, üst düzey bir ABD Hazine Bakanlığı yetkilisiyle konuşmuş. Yetkili, “Rusya, savaş çabalarını desteklemek amacıyla gizlice malzeme elde etmek için her türlü girişimi yapıyor” diyor. Gazete daha önce Rusya’nın Ukrayna işgali için ihtiyaç duyduğu metal araç parçaları ve elektronik gibi ihtiyaçları Türkiye’den karşıladığını öne sürmüştü.

Almanya Başbakanı, Wagner isyanının Putin'i zayıflattığı görüşündeAlmanya Başbakanı, Wagner isyanının Putin’i zayıflattığı görüşünde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.