Cumhuriyet’in yılmaz savunucusuydu: Erdal Atabek 94 yaşında veda etti

Doktor, yazar ve Cumhuriyet devrimlerinin yılmaz savunucusu Erdal Atabek 94 yaşında yaşamını yitirdi. 12 Eylül sonrası Barış Davası'nda yargılanan ve 38 ay hapis yatan Atabek, çocuk ve gençlik üzerine birçok kitap yazmıştı.

Kültür Sanat 1 Haziran 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Erdal Atabek 94 yaşında hayatını kaybetti.

O yaşamını sağlık hakları mücadelesine ve Cumhuriyet devrimlerine adamıştı. 1930’da Adapazarı’nda dünyaya gelen Erdal Atabek, 94 yaşında hayatını kaybetti. Dr. Engin Çakmakçı Atabek’in ölüm haberini duyururken şunları söyledi: “Hastamız ve değerli meslektaşımız Dr. Erdal Atabek, 4 Mayıs 2024 tarihinden itibaren çoklu sistemik hastalık nedeniyle hastanemizde tedavi görmekteydi. 31 Mayıs’ta saat 12.00’de çoklu organ yetmezliği sonucu maalesef ki hayatını kaybetmiştir. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz”

Erdal Atabek için yarın (2 Haziran Pazar) 11.30’da Cumhuriyet gazetesinin Şişli’de binasında tören düzenlenecek. Yazarın cenazesi Şişli Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Silivri Çanta Köyü’nde defnedilecek.

Erdal Atabek 1984’e kadar TTB başkanıydı

İlköğrenimini Gaziosmanpaşa Ortaokulu’nda tamamlayan Erdal Atabek, Kabataş Erkek Lisesi’ni birincilikle bitirdi. 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki eğitimini tamamladıktan sonra 1954 yılında meslek yaşamına başladı. Ancak yazmak, onun için her zaman bir tutkuydu. 1965’te yazarlığa Milliyet gazetesinde başladı. Bir yıl sonra Cumhuriyet gazetesine yazmaya başladı ve vefat edene kadar da yazarlığı sürdü. Aynı yıl Türk Tabipleri Birliği (TTB) başkanı seçildi. Bu görevini de 1984 yılına kadar aralıksız sürdürdü.

Erdal Atabek, 1970’li yıllarda bir dizi kamu görevini de üstlendi. Beş Yıllık Kalkınma Planlarında Özel İhtisas Komisyonu Başkan ve Üyelikleri (1972-1978), Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü (1975), Sosyal Güvenlik Bakanlığı İlk Müsteşarlığı (1976), Aile Okulları Kurucu, Yönetici ve Eğitmenliği (1980) gibi görevlerde bulundu. 12 Eylül Darbesi sonrasında ise kurucuları arasında yer aldığı Barış Derneği hakkında açılan dava sonucu 1982-1986 yılları arasında 38 ay cezaevinde kaldı. Dava 1991’de beraat ile sonuçlandı.

Erdal Atabek, doktor, kamu kurumu yöneticisi ve yazar kimliğinin yanı sıra akademisyen olarak da çok sayıda öğrencinin yetişmesine vesile olmuştu. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde İletişim Eğitmenliği yapan Atabek Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’de de dersler verdi. 2022 yılında da Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin (YKKED) aydınlara verdiği Aydınlanma Onur Ödülü’ne layık görüldü. Uzun yıllar boyunca Cumhuriyet’te köşe yazarlığı yapan Atabek, 29 Nisan’daki son yazısında yeni müfredata yönelik eleştirilerini kaleme almıştı.

Özgün işlerin oyuncusuydu: Ahmet Uğurlu veda ettiÖzgün işlerin oyuncusuydu: Ahmet Uğurlu veda etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.