Kurtuluşun tanığı Atatürk Müze Köşkü 29 Ekim’de açılıyor

Milli Mücadele'nin en yakın tanığı, Cumhuriyet'in kuruluşuna ev sahipliği yapan "Atatürk Müze Köşkü" 29 Ekim'de kapılarını ziyaretçilerine açacak. 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelen Mustafa Kemal Paşa'nın konakladığı köşk, kurtuluş mücadelesinin yanı sıra Cumhuriyet döneminde de kullanıldı.

Kültür Sanat 25 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Efendiler yarın Cumhuriyeti ilân edeceğiz” sözünün söylediği köşk yeniden ziyarete açılmak için gün sayıyor. Restorasyon sonrası kapılarını ziyaretçilerine açmaya hazırlanan Çankaya Köşkü içindeki bu tarihi yapı, Mustafa Kemal Paşa’nın Ankara’ya geldiği 27 Aralık 1919’dan itibaren düzenli olarak ikamet ettiği yer olma özleliği de taşıyor.

Nutuk, Atatürk Müze Köşkü’nde yazıldı

Ankara’ya oldukça hakim konumda, ağaçların içerisindeki Köşk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki önemli olaylara da tanıklık etti. Cumhuriyetin ilânına tanıklık eden Atatürk Müze Köşkü, aynı zamanda Mustafa Kemal Paşa’nın ‘Nutuk’u yazdığı yer olması itibarıyla da oldukça önemli.

Atatürk, Nutuk’u burada yazdı.

Mustafa Kemal Paşa’nın ömrünün bir bölümünü geçirdiği köşkte, devlet meselelerinin görüşüldüğü Çankaya Sofrası, Elçi Kabul Salonu, Zübeyde Hanım’ın yatak odası, İsmet Paşa ile bilardo oynadığı salon ve çalışma odaları da bulunuyor. Birçok cumhurbaşkanının da konut olarak kullandığı köşkün bulunduğu alan ve çevresi zamanla donatılarıyla Çankaya Köşkü yerleşkesine dönüştü. Tarihi olaylara tanıklık eden köşk 1950’de Atatürk Müze Köşkü adıyla ziyarete açıldı.

Yapısının ve içerisindeki eşyaların yıpranmasını önlemek amacıyla zaman içerisinde birkaç kez bakım ve onarımın yapıldığı Atatürk Müze Köşkü, Haziran 2021’de restorasyona girdi. Tadilatı tamamlanan Çankaya Köşkü bahçesi içindeki tarihi yapı 29 Ekim’de yeniden ziyaretçilerine kapılarını açacak. Ziyaretçiler bu tarihi köşkü, 13.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilecek.

'Atatürk' bekletilerin üzerinde: Yarına kalacak bir film‘Atatürk’ bekletilerin üzerinde: Yarına kalacak bir film

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.