5 kızını yıllardır istismar eden babaya 160 yıl hapis istendi
Erzurum Kongre Binası, Milli Mücadele'nin zorlu yıllarına ışık tutuyor. Günümüzde aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Erzurum Resim Heykell Müzesi olarak da hizmet veren tarihi yapı 1864 yılında okul olarak kullanılması için inşa edilmişti.
Erzurum Kongre Binası, sergilenen eserleriyle ziyaretçilere Milli Mücadele dönemini yaşatıyor. Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı 2016’da Resim Heykel Müzesi olarak tahsis edilen Yakutiye ilçesi Kongre Caddesi’ndeki kongre binası, 6 bin 146 metrekare arazi üzerinde bulunuyor. Yeni adıyla Erzurum Resim Heykel Müzesi, haftanın her günü 08.00-17.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açık.
Milli Mücadele döneminde önemli kararların alındığı Erzurum Kongre Binası’nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Süreli Kullanım Yönergesi kapsamında resim, heykel, fotoğraf ve seramik alanlarında çalışma yapan gerçek ve tüzel kişilerin kullanımı için 2 salon bulunuyor. Öğretmen, öğrenci, şehit ve gazi yakınları ile 65 yaş üzeri vatandaşlara ücretsiz olan, yılın ilk 6 ayında 16 bin 186 ziyaretçi ağırlayan müzenin envanterinde, 217 tablo, 3 heykel, 8 seramik ve 8 özgün baskı olmak üzere 236 eser yer alıyor.
Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde önemli kararlar alınan Erzurum Kongresi’nin yapıldığı salonu da gezen ziyaretçiler, burada tarihçilerin anlattığı kongre toplantısını dinleyip Milli Mücadele döneminde yaşananları yerinde öğrenme fırsatı buluyor. 1864 yılında bir okul binası olarak faaliyet göstermeye başlayan tarihi yapı, sonrasında yerel idare binası olarak kullanıldı. Cumhuriyetin ilânından bir yıl sonra ciddi bir yangın atlatan tarihi bina kapsamlı bir restorasyonun ardından 1926 yılında Gazi İlkokulu olarak yeniden kullanıma açıldı. Bir süre ilkokul olarak faaliyet gösteren bina, sonrasında sırasıyla önce güzel sanatlar lisesi ardından da sosyal bilimler lisesi olarak kullanıldı.