Bir onur daha: Esin Aydıngöz, Altın Küre’den sonra Grammy’ye de aday

Besteci, aranjör ve son zamanlarda orkestra şefi. Esin Aydıngöz, kariyerini sürdürdüğü ABD'de 2023 yılına Altın Küre ve Grammy adaylıkları sığdırmış bir müzisyen. 'Wednesday' dizisinin müzikleriyle yakaladığı yükseliş devam ediyor.

Kültür Sanat 6 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Kendisini büyük bir hayalperest olarak tanımlayan Esin Aydıngöz, müzik dünyasında yaptıklarıyla adından söz ettiriyor. Netflix’in çok izlenen dizisi ‘Wednesday’in müziklerine imza atan Aydıngöz, 2023 yılına dikkat çeken bir adaylıkla başlamıştı. Rolling Stones efsanesi ‘Paint it Black’ için yaptığı düzenlemeyle Altın Küre’ye En İyi Düzenleme dalında aday olan müzisyen kısa sürede dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Üstelik bu daha başlangıçtı. İstanbul doğumlu müzisyen, En İyi Aranjman dalında Grammy’ye aday gösterildi. Bu ödülü daha önce kazanmayı başarak tek Türk, Arif Mardin olmuştu. 18 kez aday gösterildiği Grammy ödüllerinde iki kez Yılın Yapımcısı ödülünün sahibi olmuştu.

‘Wednesday’ dizisi dönüm noktası oldu

1993 yılında müzik tutkunu bir ailede dünyaya gelen Esin Özlem Aydıngöz, ailesinin yönlendirmesiyle başladığı piyano eğitimini konservatuvarda sürdürdü. Ancak piyanoyla da yetinmek istemiyordu. Üretme tutkusuyla kaplı yüreği bestecilik konusunda kendisini daha çok geliştirebileceği binlerce kilometre uzağa gönderecekti.

ABD’nin Boston kentindeki prestijli müzik okulu Berklee’de hayallerinin peşinde koşan genç müzisyen, çalışmalarını 12 yılı aşkın bir süredir bu ülkede sürdürüyor. Piyanist, besteci, aranjör ve artık gözünü diktiği orkestra şefliği konusunda da kendisini geliştirmeye devam eden sanatçının hayatında başrolünde Jenna Ortega’nın oynadığı ‘Wednesday’ dizisi elbette önemli bir kırılma noktası oldu.

Her şey dedesinin kuponla aldığı piyanoyla başladı

Daha okula başlamadan dedesinin gazete kupınlarını biriktirip aldığı oyuncak bir piyanoyla adım attığı müzik dünyasındaki yolculuğuna aynı yıl içinde iki prestijli ödül sığdıran Esin Aydıngöz, 13 yaşındayken beste yapmaya başladı.

İlk gençlik yıllarında hayranı olduğu Evanescence grubunun solisti Amy Lee’yi kendisine örnek alan müzisyen, tam da onun beste yapmaya başladığı yaşta, ilk parçasının notalarını yazdı. 16 yaşındayken birkaç haftalık yaz okulu için gittiği ABD’deki Berklee College’dan o denli etkilenecekti ki geleceği için tek hedef olarak burayı belirledi.

Müziğe tutkulu bağlılığı ve azmi ona bu üniversitede gelecekte adını duyuracağı film müzikleri alanında eğitim görmenin kapılarını açacaktı. Üstelik bu eğitimine bir de çağdaş bestecilik ve prodüksiyon da ekledi.

Film müzikleri besteleme konusunda aldığı eğitim ona tam da bu endüstrinin kalbi olan ABD’de fırsatlar sundu. Walt Disney yapımları için çalışmaya başlayan Esin Aydıngöz, 2022’de ona büyük bir tanınırlık kazandıracak olan ‘Wednesday’in müzikleri için çalışmaya başladı. Sonrası zaten aşina olduğumuz hikâye.

Ancak Esin Aydıngöz, sadece film müzikleri ya da ‘Wednesday’ ile sınırlı kalacak biri değil. Alize’nin seslendirdiği, ‘Bir Gökyüzü Düşün’ şarkısının söz ve müziğine imza atıp piyanosuyla da seslendirdi. Gözünü orkestra şefliğine diken genç müzisyen eylül ayında Fade Away adını taşıyan bir tekli de yayınladı.

Nisan Ak ve Nil Venditti gibi genç kulağın başarılı kadın orkestra şeflerş gibi kendisini bu alanda da göstermeye niyetli olan müzisyen, bakalım bundan sonraki süreçte bu yolculuğunu hangi ödüllere taşıyacak.Operanın süperstarı Maria Callas 100 yaşındaOperanın süperstarı Maria Callas 100 yaşında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.