Eskişehir’de, 24 sanatçıdan 100. Yıl Cumhuriyet Anıtı

Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'nda 24 sanatçı, seramikten, Anadolu medeniyetleri ile Cumhuriyet tarihinden izler barındıran 100. Yıl Cumhuriyet Anıtı hazırladı. Yaklaşık 4 metre yükseliğindeki anıt yarın Eskişehir'deki İsmet İnönü Caddesi'nde vatandaşların beğenisine sunulacak.

Kültür Sanat 17 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Tepebaşı Belediyesi tarafından Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda düzenlenen 16. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’na katılan 24 sanatçı devasa bir heykele imza attı. Sempozyuma katılan sanatçılar, Mustafa Kemal Atatürk, Han ilçesindeki Yazılıkaya Midas Anıtı, Hitit Güneş Kursu ile İzmir Marşı gibi tarihi kişilik ve medeniyetlerden esinlendikleri 3 metre 50 santimetre yüksekliğindeki 100. Yıl Cumhuriyet Anıtı’nı oluşturdu.

Seramik çamuru kullanarak el birliğiyle üretilen her bölümü farklı sanatçılar tarafından iki haftalık çabayla işlenen 60 parçadan oluşan eser, yarın beton kaide üzerinde birleştirilip tamamlanarak törenle Eskişehir’deki İsmet İnönü Caddesi’nde vatandaşların beğenisine sunulacak.

Cumhuriyetin 100. Yılı şerefine

Sempozyum Komitesi Başkanı Prof. Bilgehan Uzuner, yaptığı açıklamada Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla bu çalışmayı ortaya çıkardıklarını belirterek sözylerine şöyle devam etti: “Burada 24 sanatçıyla kolektif bir eser yapıyoruz. Buna benzer bir çalışmayı önceden sağlıkçılar için de yapmıştık. Türkiye’nin birçok noktasından sanatçılar ile akademisyenler geldi. Asistan öğrenciler de onlara yardımcı oluyor. 3 metre 50 santimetre yüksekliğindeki bu eseri, iki haftalık çalışma sonucu yerine dikeceğiz. Eserin üzerinde 24 sanatçının yorumu olacak. Anıtın merkezindeki ‘Mustafa Kemal Atatürk’ ve ‘Cumhuriyet’ yazılı kısımların yapımını ben üstlendim. Atatürk, anıtta Cumhuriyet’in tüm ışıkları üzerindeki kilit rolü üstleniyor. Sanatçı dostlarımızın yorumlarıyla da Cumhuriyetin diğer ışıkları oluşacak.”

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Onur Erman ise yoğun tempoyla çalıştıklarını belirterek; “Parçalar bir araya geldikten sonra 100. Yıl Cumhuriyet Anıtı, Eskişehir’e armağan edilecek. Anıttaki her parçayı herkes kendi üslubu ve tekniğiyle yaptı. Benim çıkış noktamda ise Frigler vardı. Bu medeniyetteki yazılar, motifler ile hayvan ve tanrı betimlemelerinden yola çıktım. Eskişehir’deki her toprak katmanında yıllarca karşımıza çıkmış buluntuların yansımalarından esinlendim” dedi.

Fazıl Say'dan bir 100. yıl bestesi daha: '100 Yaşında Bir Çocuk'Fazıl Say’dan bir 100. yıl bestesi daha: ‘100 Yaşında Bir Çocuk’

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.