Fazıl Say bu sefer isim vererek eleştirilere yanıt verdi: Bana hep kötücüllükle geldiler

23 Nisan'da prömiyerini yapan '100. Yıl Marşı' tartışılmaya devam ediyor. Fazıl Say eseri hakkında yapılan eleştirilere yönelik açıklamalarda bulunurken Murat Bardakçı, Nagehan Alçı ve Serhan Bali'ye cevap verdi: "Bana hep kötücüllükle geldiler."

Kültür Sanat 2 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fazıl Say ve Cem Okan, '100. Yıl Marşı' kayıtlarında.

“Hayatıma dokunmalarındaki tüm amaç ‘değersizleştirmek’ oldu” Bu sözler Fazıl Say’a ait. Sanatçı 23 Nisan’da prömiyerini gerçekleştirdiği ‘100. Yıl Marşı’ için gelen eleştirileri bir yanıt daha verdi. Murat Bardakçı, Nagihan Alçı ve Serhan Bali’nin marşa yönelik eleştirilerine cevap veren Say, müzikten asla vazgeçmeyeceğini vurguladı.

‘100. Yıl Marşı’na gelen eleştiriler üzerine sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Fazıl Say: “Yaşadığım tüm ömrüm boyunca, kendimi hatırladığımdan beri, beste de yaptım, yorumcu da oldum. Piyano benim vücudum oldu. Besteler konusu şöyle ki Türk müziği ve Batı arasındaki kendiliğinden oluşan köprümde, memleketimin esintisi 106 eserimin konusu olmuştur, binlerce dakikalık müziktir” dedi.

‘Arkamda hep onların o kötücül tavrı oldu’

Murat Bardakçı, Nagehan Alçı ve Serhan Bali’nin marşa yönelik eleştirileri hakkında konuşan Fazıl Say “Şimdi Murat Bardakçı, Nagehan Alçı, Serhan Bali gibi basından isimler, hayatımın pek çok noktasında ‘kötücüllük’ ile gelmişlerdir. Bendeki izleri maalesef budur. Hayatıma dokunmalarındaki tüm amaç ‘değersizleştirmek’ oldu. Ve bu hiç değişmedi yıllarca. Değişmez, bunların ortak noktası malumdur. Buna İnce trollerinin eklenmesine şaşırmıyorum.  2013’te retweet etmekten 10 yıl hapis cezası almamdan tutun da tüm ürünlerime, bestelerime, yorumlarıma kadar karşımda, önümde, arkamda, hep onların o ‘kötücül’ tavrı oldu. Fısıltısı, yazısı, kini ile… Ne kadar rahatsız edici. Bunu hiç hak etmeyen bir ömürde değil mi? Bu ülke böyle, kaçışı yok. Ben müzikten vazgeçemem. ‘Müziksiz bir ben’ yokum çünkü. İçimde daha çok var. Her şeyimle açık oldum. Onların içinde ne olduğunu da onlar düşünsün. Ben bu topluma ‘Ver elini’ dileğimle geldiğimde bile ‘ne yapsam devirsem’ derdindeler. Yazıkdedi.

Eleştirel yaklaşım manzaraları: 100. Yıl Marşı tartışmasında sanat ve eleştiri dışında her şey var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.