BİFO’dan görkemli açılış: Fazıl Say’dan Cumhuriyet için senfoni
23 Nisan'da İzmir'de prömiyerini yapan '100. Yıl Marşı' tartışmaları devam ediyor. Marşın bestecisi Fazıl Say, YouTube'da üç günde 610 bin kez izlenen marşa yönelik eleştirilere sosyal medyadan yanıt verdi: "Bir marşın sevilmesi on yıllara uzanan bir süreçtir. Öyle kolay bir şey değildir."
Fazıl Say’ın bestelediği ‘100. Yıl Marşı’ hakkındaki tartışmalar devam ediyor. Bestecinin kaydedileceğini geçen ay duyurduğu marş haftalardır merakla bekleniyordu. Sözleri Ayten Mutlu’ya ait olan ‘100. Yıl Marşı’nın prömiyeri 23 Nisan’da İzmir’deki Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşmişti. Can Okan’ın şefliğini üstlendiği marşın kaydı konserin gerçekleştiği 23 Nisan’da dijital platformlarda da yerini almıştı.
100. Yıl Marşı’nın dijital platformlarda yer alması sonucu kısa sürede olumlu ve olumsuz eleştiriler de peşi sıra geldi. Eleştirmen Serhan Bali ve rapçi Norm Ender marşı sözlerine odaklanıp içinde “Türk, Türkiye, cumhuriyet” gibi ifadelerin yer almamasını eleştirirken bestenin coşkulu yapısından memnun olanlar da var. Marşın YouTube’daki videosu üç günde 610 bin kez izlendi. Pazar gününden bu yana gündemdeki yerini koruyan konu hakkında Fazıl Say’dan da bir açıklama geldi.
Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada marşa yöneltilen eleştiriler hakkında konuşan besteci Fazıl Say “Prova ve kayıt sürecinin de gerçekleştiği salonda 200 kişilik müzisyen ve koroist de sahnede yer aldı. Bizim söylediğimiz marşlar yüz yıllık. İzmir Marşı, İstiklal Marşı, Onuncu Yıl Marşı… Bir marşın sevilmesi on yıllara uzanan bir süreçtir. Öyle kolay bir şey değildir. 2023’te tek marş benim olacak diye bir şey yok. Başka besteler de olabilir. Ben içime sinen bir marş besteledim. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bize sağladığı bu imkânlarla ve onların fikir babası olduğu projeyde iyi bir yolda olduğumuzu düşünüyorum. Halkımızın da seveceğini düşünüyorum” dedi.
Eleştirel yaklaşım manzaraları: 100. Yıl Marşı tartışmasında sanat ve eleştiri dışında her şey var