Fikri iktidarda ama müzesi zorda

Necip Fazıl Kısakürek şair kimliğinin yanı sıra fikirleriyle de Türkiye'deki muhafazakar camia için önemli bir konuma sahip. Politikacılar tarafından sözleri sürekli alıntılanan Kısakürek için ailesinin açtığı müze ise ilgisizlikten şikayetçi.

Kültür Sanat 4 Mayıs 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

‘Çile, ‘Sakarya Türküsü’, ‘Kaldırımlar’ ve ‘Beklenen’ gibi şiirlere imza atan Necip Fazıl Kısakürek şair yönü dışında fikri bakımdan da farklı kuşakları etkiledi. Muhafazakar sağ cenahın en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen şairin özel eşyalarının sergilendiği bir müze var. 2019’da Ümraniye’de açılan müzede Kısakürek’in kıyafetlerinden ‘Tosca’ operasının plağına kadar çok sayıda özel eşyası sergileniyor. Ancak müze ilgisizlikten şikâyetçi.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı (NKFKAV) Yönetim Kurulu Başkanı Şeyma Kısakürek Sönmezocak, kapanacağı duyurulan Necip Fazıl Kısakürek Müzesi”ne ilişkin, “Kısa bir süre için burada faaliyete devam edeceğiz” dedi. Şairin kurduğu Büyük Doğu Yayınları Genel Koordinatörü Emrah Kısakürek ve NFKKAV Yönetim Kurulu Başkanı Şeyma Kısakürek Sönmezocak, vakfın bu zamana kadarki faaliyetlerini ve neden kapanma eşiğinde olduğunu anlattı.

Kirayı karşılayamayacak durumdayız

Emrah Kısakürek, 2015’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşerek Mehmed Kısakürek’in girişimiyle Necip Fazıl Kısakürek’in eşyalarını korumak ve meraklılarına sunmak amacıyla müzeyi kurmaya karar verdiklerini söyledi. NKFKAV’ı 2015’te kurduklarını ve müzeyi açmak için o tarihte hazırlıklara başladıklarını belirten Emrah Kısakürek, “Evimizdeki eşyalar, belgeler, evraklar, fotoğraflar her şey vakıfta toplanmaya başladı. Yer bulma arayışları devam ederek belgelerin nasıl sunulacağına ilişkin hazırlıklar yapıldı. 2019’a kadar ne bir yer bulabildik ne de bir alan gösterilebildi. Planlanan yerler maalesef başka kurumlara tahsis edildi. Biz de 2019’da kendi imkanlarımızla Ümraniye’de Keresteciler Sitesi’ndeki yere geldik. Burayı kiralayıp bir ay içinde bir müze oluşturduk” dedi.

Şeyma Kısakürek Sönmezocak ve Emrah Kısakürek

Emrah Kısakürek, müzenin açılışından 7-8 ay sonra Kovid-19 salgınının başladığını ve bu sebeple müzeyi çok fazla duyuramadıklarını aktararak, şunları kaydetti: “Sosyal medyanın ve çeşitli etkinliklerimizin etkileriyle bizimle irtibata geçen öğrenciler, doktora öğrencileri, profesörler ve okullar oldu. Belirli periyotlarda ziyarete gelerek burayı değerlendirdiler. Biz 2024’e kadar Büyük Doğu Yayınları’nın bütçesiyle müze ve araştırma merkezi çalışmalarımıza devam ettik. Fakat yayıncılık zor zamanlardan geçiyor. Bu ekonomik krizde, ilk kaybedilen siperlerden biri kültür siperidir ve kitap okuma kısmıdır. Dolayısıyla Necip Fazıl Kısakürek’in  kitaplarının yayını devam etse de artık gelirimiz buranın giderlerini karşılayamaz duruma geldi. Mal sahiplerinden de belirli bir kira artışı beklerken bir zaman sonra üç katına çıkan bir kiraya dönüştü. Biz de bunu sürdüremeyeceğimizi düşünerek ve öngörerek kapatma kararı aldık.

İstanbul, Ümraniye’deki müzede Necip Fazıl Kısakürek’in eşyaları sergileniyor.

‘Başka şehre taşınabiliriz’

Açıklamalarına devam eden Emrah Kısakürek müzeyi başka bir şehre taşıyabileceklerini söyleyip sözlerine şunları ekledi: “Türkiye’nin her yerinde depomuz olabilir ama müzeyi bir yerde teşkil etmemiz için biraz daha ekonomik gücümüzün olması gerekiyor. Tabii bu haber yayıldıktan sonra bizi bazı büyüklerimiz aradı. ‘Ne yapabiliriz?’ konusunda da bizlerle görüşme talep ettiler. Kendi yoğunluklarımız sebebiyle hemen iştirak edemedik ama önümüzdeki birkaç gün içinde onlarla da görüşerek belki daha güzel sonuçlara ulaşacağız”

NFKKAV Yönetim Kurulu Başkanı Şeyma Kısakürek Sönmezocak ise ekonomik koşulların değişmesi sebebiyle kitaba eskisi kadar değer verilmediğini gözlemlediğini vurgulayarak, “Dolayısıyla bu bir şekilde domino taşı gibi, devrildiği anda hepsi gitmeye devam ediyor. Vakıf zaten düzenli bir bağış alan bir vakıf değil. Tabii ki istiyoruz ama henüz böyle bir girişim olmadı. Büyük Doğu Yayınları himayesinde bu zamana kadar varlığını sürdürdü” dedi. Sönmezocak, vakıf bünyesinde bu zamana kadar sergiler, tiyatro ve piyes çalışmaları, senaryo çalışmaları çok sayıda etkinlik yapıldığına dikkati çekerek, vakfın kapanmadığını, sadece müze ve araştırma merkezinin fiziki olarak varlığını sürdürmekte zorlandığını belirtti.

Tadilat bitti, devrimin simgesi yeniden Louvre Müzesi'ndeTadilat bitti, devrimin simgesi yeniden Louvre Müzesi’nde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.