Filistin'in Van Gogh'u olarak anılan Fathi Ghaben 77 yaşında hayatını kaybetti. Sağlık sorunları yaşayan sanatçının tedavi için yurt dışına çıkarılması gerekiyordu ama İsrail yetkilileri izin vermedi. Sanatçı Filistin'inde direnişin sembollerindendi.
Filistin’in Van Gogh’u olarak anılan Fathi Ghaben 77 yaşında hayatını kaybetti. Filistin Kültür Bakanlığı yaptığı açıklamada Ghaban’ın Gazze’deki ilaç ve oksijen eksikliği nedeniyle tedavisini tamamlamak için yurt dışına gitmesi gerektiğini, ancak işgal yetkililerinin Gazze Şeridi’nden ayrılmasına izin vermediğini söyledi. Sanat çevreleri ve ailesinden gelen çok sayıda çağrı yanıtsız kaldı ve sanatçı 25 Şubat’ta hayatını kaybetti.
1947’de Gazze’nin kuzeyindeki Harbia köyünde doğan sanatçı İsrail devletinin kurulmasından sonra 1948’de Filistinlilerin toplu olarak yerinden edilmesini ve mülksüzleştirilmesini ifade eden Nakba sırasında evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce Filistinli arasındaydı. Gençken ailesini geçindirmek için gazete satmak üzere okulu bıraktı, ancak sonunda tam zamanlı bir ressam oldu. Ghaben kendini yetiştirmiş bir sanatçıydı. Filistin’in kültür sahnesinde direniş ve dayanıklılığın sembolüydü.
İsrail’in Filistin bayrağını, hatta renklerinin kullanılmasını kesinlikle yasakladığı dönem olan 1980’lerin başında Ghaben çalışmalarında Filistin halkının durumunu ve bayraklarını tasvir ederek bu yasaklara meydan okudu.
Ghaben Gazze’nin sanat hareketlerini başlatmada etkili bir figürdü. Fathi Ghaben Sanat Merkezi’nin yanı sıra Gazze’deki Güzel Sanatçılar ve Sanatçılar Derneği’nin kurucularındandı. Kültür bakanlığında da danışman olarak görev yaptı.
Ölümünden bu yana sosyal medya hesapları ve Ghaben’in Facebook sayfası sanatçıyı hastanede ziyaret eden öğrencilerin ve aile üyelerinin resimleri de dahil olmak üzere diğer sanatçılardan ve kültürel figürlerden gelen mesajlarla dolup taştı.
Filistin Kültür Bakanlığı Ocak ayında yayınladığı bir raporda Gazze’de 41 sanatçının öldürüldüğünü açıkladı.