İddia: Biden Netanyahu’ya ‘g.t lalesi’ dedi
Çekimleri TRT World ekipleri tarafından Filistin topraklarında gerçekleştiri 'Kutsal İşgal' belgeseli bugün Atlas Sineması'nda gösterilecek. Gösterime çok sayıda yabancı konuk da katılacak.
Gazze’de insanlık dramı 11. aya doğru gidiyor. 40 binden fazla sivilin katledilidği İsrail saldırıları devam ederken Filistin’in yaşadığı bu dram sinema dünyasında da yankı uyandırıyor. Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria’da Filistinlilere karşı gerçekleştirdikleri vahşeti anlatan ‘Kutsal İşgal Holy Redemption’ belgeseli izleyiciyle buluşuyor. Çekimleri TRT World ekipleri tarafından işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirilen belgeselin özel gösterimi, bugün 15.00’te Atlas Sineması’nda gerçekleşecek.
Belgesel, Birleşmiş Milletler ile uluslararası toplumun büyük bir kısmının yasa dışı kabul ettiği Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria’da Filistinlilere karşı gerçekleştirdikleri vahşeti, tanıklar ve faillerin gözünden, ses getirecek çarpıcı görüntüler ve röportajlar eşliğinde dünyaya aktaracak. Belgesel, TRT World Araştırma Ekibi’nin, 7 Ekim’de başlayan Gazze Soykırımı’ndan iki ay sonra Batı Şeria’daki radikal İsrailli grupların arasına zorlu bir süreçten sonra sızmasıyla gerçekleştirildi.
Filistin topraklarının işgalini gözler önüne seren belgeselde, İsrail medyasında da “İsrail’in DAEŞ’i” diye tanımlanan Hilltop Youth adlı radikal grubun yetiştirildiği karakolların içinden yapılan çekimler de yer aldı. İsrailli aktivistler, eski İsrail askerleri, radikal yerleşimci liderler ve İsrail parlamento üyeleriyle yapılan röportajların yanı sıra İsrail’in Filistinlileri yerinden etme stratejilerini ve toprakların sistematik olarak çalınmasını işleyen belgeselde, yasa dışı yerleşimlerin nasıl kurulduğu ve Filistinlilerin evlerinin nasıl yıkıldığı ortaya konuldu.
Belgeselde yer alan önemli röportajlar arasında yerleşimcilerin lideri Daniella Weiss, eski Hilltop Youth üyesi Milletvekili Zvi Sukkot, eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert, aktivist hukukçu Michael Sfard, Peace-Now hareketi lideri Haget Ofran, İsrail ordusunda keskin nişancı olarak görev almış eski asker Nadav Weiman yer aldı.
Yahudi kökenli İngiliz Prof. Ilan Pappe, Nazi soykırımından kurtulan Kanadalı doktor Gabor Mate’nin oğlu, yazar ve aktivist Aaron Mate, Avustralyalı aktivist ve tarihçi Robert Martin, İsrailli gazeteci Gideon Levy, Filistinli düşünür Prof. Dr. Sami al-Arian, Amerikalı aktivist Medea Benjamin, Gazze’deki son çatışmalar sırasında bölgede bulunan Filistin asıllı Kanadalı hemşire Ahmed Kouta ve Filistinli aktivist Issa Amro’nun, Filistinlilere uygulanan soykırımın farklı yönlerini ve yaşananlara ilişkin kritik bilgileri gösterimde paylaşması da hedefleniyor.