Şanlıurfa’daki Çakmaktepe’de, Göbeklitepe’den 500-1000 yıl daha eski olduğu düşünülen kalıntılar ortaya çıkarıldı. Kamusal yapılar ve yanmış hayvan başlarının bulunduğu kazılar arkeoloji dünyasında heyecan yarattı.
Urfa’da 12 bin yıllık geçmişiyle ‘tarihin sıfır noktası’ olarak anılan ve insanlık tarihinin akışını değiştiren Göbeklitepe’nin de aralarında olduğu ‘Taş Tepeler’ projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda Göbeklitepe’den daha eski bir yerleşim yeri olduğu düşünülen Çakmaktepe’de buluntular tespit edildi.
Arkeoloji dünyasında heyecana neden olan kazılarda ortaya çıkarılan kalıntılar kış şartlarından etkilenmemesi için naylon brandalarla koruma altına alındı. Kazı çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Fatma Şahin kazılara üç yıl önce başladıklarını söyledi, “Çakmaktepe’nin Göbeklitepe ve Karahantepe’nin atası olduğunu söyleyebiliriz. Burada yaklaşık 16 metre çapında, ana kayaya oyularak yapılmış büyük bir yapı bulduk” dedi:
“Bu yapının içinde dışarıda yakılıp yapı içine konmuş yanmış hayvan başları tespit ettik. Bu hayvan başları arasında yabani sığır, koyun, keçi, atgiller ve ceylan gibi türler bulunuyor. Henüz Karbon-14 testi yapılmadı, ancak bulunan yontma taş malzemelere dayanarak Çakmaktepe’deki yerleşimin milattan önce 10 binlere kadar uzandığını, yani Göbeklitepe’den 500 ile 1000 yıl daha eski olduğunu tahmin ediyoruz.”
Kazılarda sadece ‘konut’ olarak nitelendirilebilecek yapıların değil kamusal yapıların da açığa çıkarıldığını belirten Doç. Dr. Şahin “Göbeklitepe’deki yapılar tapınak olarak tanımlanıyor. Biz ise burada ‘özel’ veya ‘kamusal yapı’ diyoruz. Kazılarda yaklaşık 16 metre çapında ana kaya kesilerek oluşturulmuş bir yapı bulduk. Bu yapı Göbeklitepe’de olduğu gibi terk edilirken gömülmüş. Dikili taşlar ve duvar taşları özenle bir kenara yerleştirilmiş. Bu durum Göbeklitepe öncesi dönemde yapıların tamamen yok edilerek bırakıldığını gösteriyor” diye konuştu.