Google mimar Sedad Hakkı Eldem’i doğum gününde unutmadı

Cumhuriyet tarihinin en önemli mimarlarından Sedad Hakkı Eldem Google'ın bugünkü ana sayfasını süsledi. 115. doğum günü sebebiyle Eldem'in doodle'ı yayında. 1988 yılında hayatını kaybeden mimar, Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü de kazanmıştı.

Kültür Sanat 20 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

20. yüzyılın en önemli Türk mimarlarından Sedad Hakkı Eldem 115. doğum gününde unutulmadı. Google hazırladığı doodle ile açılış sayfasında 20 Aralık 1908 doğumlu mimara yer verdi. Doodle tıklandığında kullanıcılar Türk mimarla ilgili bilgi ve haberlerin yer aldığı sayfaya yönlendiriliyor. 7 Eylül 1988’de hayatını kaybeden ünlü mimar Türkiye’nin dört bir yanında önemli yapılara imza attı.

Sedad Hakkı Eldem kitaplarıyla da önemli bir yere sahip

Yalova’daki Termal Otel, Ankara Gümrük ve Tekel Müdürlüğü Binası, Maçka Şark Evi, İstanbul Adalet Sarayı, SSK Zeyrek binası, Vaniköy Suna Koç Yalısı, Fındıklı Aksigorta Genel Merkezi, Taksim Atatürk Kitaplığı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Tarabya Rahmi Koç Evi ve Maslak Alarko ofisi, Sedad Hakkı Eldem’in kazandırdığı yapıların bazıları. Mimarlığının yanı sıra akademik çalışmalarıyla da önemli eserlere imza atan Eldem’in 1954 yılındaki ‘Türk Evi Plan Tipleri’, 1974’te tamamladığı iki ciltlik ‘Köşkler ve Kasırlar’ ve 1976’da çıkan ‘Türk Bahçeleri’ kitapları alanının en önemli yapıtları arasında sayılıyor.

1948’de Lozan’da Uluslararası Mimarlar Birliği’nde Türkiye’yi temsil eden mimar Sedad Hakkı Eldem dünya çapında prestijli ödüller de kazanmıştı. Bunlardan en önemlisi mimarlık dünyasında önemli yere sahip olan ve üç yılda bir verilen Ağa Han Mimarlık Ödülü’ydü. Eldem 1988 yılında bu uluslararası ödüle lâyık görülmüştü. Geleneksel ve moderni yapıtlarında buluşturan mimar Osmanlı döneminden Cumhuriyete önemli isimler yetiştiren bir aileye mensuptu: Babası Türkiye’nin önemli diplomatlarından İsmail Hakkı Eldem, büyük dayısı ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kurucusu ve ressam Osman Hamdi Bey’di.

Klasik Türk Müziği'ni halka ulaştıran Nevzat Atlığ yaşamını yitirdiKlasik Türk Müziği’ni halka ulaştıran Nevzat Atlığ yaşamını yitirdi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.