Güç Yüzüklerine intihal suçlaması: 250 milyon dolar tazminat talebi

J. R. R. Tolkien’in başyapıtı ‘Yüzüklerin Efendisi’nin dizi uyarlaması ‘Güç Yüzükleri’ne intihal suçlaması. Yazar Demetrius Polychron, Amazon Prime’ın 1 milyar dolarlık dizisinin kendi eserini kopyaladığını öne sürerek dava açtı. Yazarın talep ettiği tazminat miktarı ise 250 milyon dolar.

Kültür Sanat 22 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
'Güç Yüzükleri' dizisi Orta Dünya evreninin İkinci Çağı'na ve Lady Galadriel'in yaşamına odaklanıyor.

Tolkien’in Orta Dünya evreninin uyarlaması olan ‘Güç Yüzükleri’ne bir yazar tarafından intihal suçlamasıyla dava açıldı. Fantastik roman yazarı Demetrius Polychron, Tolkien’in eserinden uyarlanan dizinin aslında kendi yapıtından kopyalandığını savunarak 250 milyon dolarlık dava açtı.

‘The Fellowship of King’ adlı eseri yazan Polychron, ‘Güç Yüzükleri’ dizisinin de bu kitaptan kopyalandığını savunuyor. Kendisini bir Tolkien hayranı olarak da tanımlayan yazar, Tolkien’in oğlu Christopher Tolkien ile de geçmişte mektuplaştığını belirtti. İki yıldır Tolkien Vakfı’na ulaşmaya çalıştığını hatta eserinin bir kopyasını da vakfa ulaştırdığını söyleyen Demetirus Polychron, karşı taraftan kimseyle muhatap olamamak da şikâyetçi.

‘Güç Yüzükleri’ geçen yıl eylül ayında gösterime girmişti.

Kitabı ‘The Fellowship of King’i yazarken kendisinin de ‘Yüzüklerin Efendisi’nden esinlendiğini kabul eden Polychron, yine de mevcut durumda dizinin eserinden kopyalandığı konusunda ısrarcı. Dizide yer alan bazı karakterlerin kendi orijinal fikri olduğunu savunan Polychron iddiasının arkasında duracağının altını çiziyor.

Beklentileri karşılayamamıştı

Tolkien Vakfı’ndan 500 milyon dolar karşılığında Orta Dünya evreninde geçen İkinci Çağ’ın haklarını alan Amazon, Yüzüklerin Efendisi hayranlarının büyük bir merakla beklediği dizinin ilk sezonunda beklentilerin altında bir iş ortaya çıkarmıştı. Geçen yıl eylül ayında ilk sezonu ekranlara gelmeye başlayan sekiz bölümlük dizinin 2024’te izleyiciyle yeniden buluşması bekleniyor. İkinci sezon çekimleri öncesi hem işin yürütücü hem de oyuncu kadrosunda bir takım yeniliklerle Amazon küstürdüğü izleyici geri kazanmayı hedefliyor.

İngiliz polisi, ‘Yüzüklerin Efendisi’ ve ‘1984’ okumayı terör tehdidi olarak etiketlemiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.