İsrail Mısır’a heyet gönderdi: Refah Sınır Kapısı meselesi masada
Bitmeyen savaş, yitirilen hafıza, hikayelerini ve hayatlarını kaybeden insanlar... Gazze'nin gerçeği bu. Lakin Filistin Film Enstitüsü, Gazze'nin güzelliğini, halkını,mücadelesini ve hayatta kalmasını kutlayan filmleri erişime aşarak "Güzel Gazze'ye davet ediyor. Filmler 21 Ekim'e kadar izlenebilir.
Filistin Film Enstitüsü (PFP) “Gazze’nin güzelliğini, insanlarını, mücadelesini ve varlığını kutlayan” 12 filmlik Unprovoked Narratives (Kışkırtılmamış Anlatılar) adlı bir programı erişime açtı. Filmler 21 Ekim’e kadar çevrimiçi izlenebilecek.
Gaza Ghetto: Portrait of a Palestinian Family /Gazze Gettosu: Filistinli Bir Ailenin Portresi (1985)
Bir çocuk doğar, bir çocuk ölür. Savaş budur. Yıllardır devam eden savaş, sürekli yerinden edilmek, bir yere ait olamamak, sevdiklerini kaybetmek, her gün geçtiğin sokakları tanıyamamak. PeÅ Holmquist, Joan Mandell ve Pierre Bjorklund’un yönetmenliğini üstlendiği 82 dakikalık film, savaşın günlük yaşam ve aile ritüellerine etkilerini anlatıyor. Film, Gazze’de yapılan ilk belgesel olması yönüyle bir klasik.
Scenes of the Occupation from Gaza / Gazze’den İşgal Manzaraları(1973)
Filistin Film Birimi’nin kurucularından efsanevi film yapımcısı Mustafa Abu Ali’nin 13 dakikalık bu kısa filmi, Bir Fransız haber ekibi tarafından çekilen görüntülerden oluşuyor. Film, 1973’te Şam Film Festivali’nde en iyi film ödülünü kazandı ve birçok festivalde gösterildi. 1974’te Filistin Sinema Enstitüsü olan Filistin Sinema Grubu’nun yapımcılığını üstlendiği tek filmdi.
Tale of the Three Jewels (Üç Mücevherin Hikayesi/ 1995)
12 yaşındaki Filistinli Yusuf, Gazze’deki çatışmaların ortasında yaşayan bir çocuk. Babası hapiste, erkek kardeşi kaçak. O da kız kardeşi ve annesiyle birlikte yaşıyor. Hayatındaki en büyük heyecanı mülteci kampından kaçıp Gazze kırsalına gitmek. Bu kaçışlarından birinde ise hayatını sonsuza kadar değiştirecek biriyle tanışır: Çingene kızı Aida. Gazze Şeridi’nde çekilen ilk uzun metrajlı bu filmin yönetmeni modern Filistin sinemasının öncüsü olarak kabul edilen Michel Khleifi.
To My Father /Babama (2008)
Abdel Salam Shehada imzalı belgesel, Rafah’taki bir mülteci kampında geçen geçiyor. Fotoğraflar ve röportajlar aracılığıyla 50 yıllık Filistin ve Arap tarihine bakıyor.
Habibi (2011)
Susan Youssef’in ilk uzun metrajlı filmi ‘Habibi’ Gazze’de geçen bir ‘yasak aşk’ hikayesi ve aslında ‘Leyla ile Mecnun’un bir başka uyarlaması. Film, Batı Şeria’daki okullarından beklenmedik bir şekilde eve dönmek zorunda kalan Gazze Şeridi’nden iki sevgilinin, Qays ve Leyla’nın hikayesini anlatıyor.
Gaza Calling (2012)
Samer, Batı Şeria’daki Ramallah’ta, ailesi ise bir saat uzaklıkta Gazze’de yaşıyor. Ancak bir saatlik bu mesafe aşılamayacak kadar büyük aslında. Samer ve ailesi, altı yıldır birbirini görmüyor. Mustafa ise 2006’da Gazze’ye gittiğinde 18 yaşındaydı. Asla geri dönmesine izin verilmedi, annesi Hekmat yedi yıldır onu tekrar görmek için yaşıyor. İki aile parçalandı. Aynı “suç”u paylaşıyorlar: Kimlik Kartlarında bir Gazze adresine kayıtlı olmak. Nahed Awwad imzalı belgesel, parçalanmış ailelerin gerçekliğine ve bağlantıda kalma mücadelesine tanıklık ediyor.
Condom Lead (2013)
Her şeyin normal göründüğü, bir bebeğin balonlarla dolu yerde emeklediği bir ev, bebekleriyle ilgilenen bir çift. Bu sıradan genç çiftin, sıradan bir hayatı olabilirdi. Eğer dışarda bombalar patlamasaydı…Tarzan Nasser & Arab Nasser’in yönettiği filmin hikayesi, Khalil Al-Mozian imzalı.
Shujayya (2016)
Mohammed Almughanni’nin yönettiği 20 dakikalık belgesel, Gazze’de yaşayan bir ailenin bombalı saldırlar sonucunda evlerini ve hayatlarını kaybetmelerini; ailenin darmadağın oluşunu anlatıyor.
Ambulance (2016)
2014 yazında Gazze 51 gün boyunca bombalandı. 18 bin ev yıkıldı. 500 bin insan evlerini kaybetti, yersiz kaldı. Bu yıkımı ve dehşeti, olabilecek en yakın tanıklıkla anlatıyor yönetmen Mohamed Jabaly. Gazzeli Jabaly, bir ambulans ekibine katılıyor ve zaman zaman öngörülebilir bir gelecek gibi görünmeyen kuşatma altındaki bir ülkede yerini arıyor. Savaş sırasında insanlar ölürken hayalleri de ölüyor ama bu film, gizli kalmış hikayeleri elinden geldiğince anlatıyor.
Ouroboros (2017)
Gazze Şeridi’ne bir saygı duruşu. Beş farklı adreste, farklı manzaraları gezen bu film zamanı değersiz kılıyor. Sonsuz dönüşümü araştırıp sona başlangıç gibi bir işaret koyarak her şey kaybolduğunda nasıl ilerleyeceğimizi keşfetmeye çalışıyor. Film, Yaser Murtaja, 2018 Gazze sınırındaki protestolar sırasında İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürülen Filistinli bir video gazeteci ve fotoğrafçı anısına seçkide yer alıyor.
Samouni Road/ Samouni Yolu (2018)
Son savaştan bu yana epey vakit geçmiş. Gazze’de hiçbir zaman normale dönmese de hayat normalleşmek istiyor. Gazze kırsalında çiftçilik yapan Samouni ailesi de savaştan bu yana ilk kez bir düğüne katılacak, kutlama yapacak. Çok değil, kısa bir süre önce kuzenleri anne ve babalarını, evlerini ve zeytin ağaçlarını kaybetmiş bu aile her şeyi en başta da hayatlarını yeniden inşa etmek zorunda. Ama en zoru kendi hafızalarıyla yüzleşmek olacak. Stefano Savona’nın yönettiği film, hayatını sonsuza dek değiştiren savaştan sonra bir ailenin çok yönlü portresini anlatıyor.
One More Jump/ Bir Atlama Daha (2019)
Gazze Parkour Team kurucusu Abdallah, Gazze’den kaçmayı başardı. Arkadaşı Jehad hala orada yaşıyor, çatışmanın ortasında umutla aşılanmış tek şey spor olan genç sporcuları eğitiyor. Hayallerinizi gerçekleştirmek için ayrılmak mı yoksa ülkeniz için kalıp savaşmak mı daha iyi? Emanuele Gerosa imzalı belgesel, bu sorunun peşinden gidiyor.